BANKACILIKTA 3 YÖNETİCİ TİPİ

Arzu Bozkurt herkesin bildiği ama kimsenin konuşmadığı yönetici tiplerini ele aldı. Kadın zaafı olandan tutun da lider gibi yöneticilere kadar. Tabii ki; gizli zaafları olanlarda ayrı. İşte tartışılacak o yazı:
Bir sürü makale ve kitap vardır yönetici ve lider tipleri diye.
Eğitimlerde falan da sık sık bahsi geçer. Bugünkü yazımda yönetici tiplerini 3 kategoride kendi gözümden inceleyeceğim..
1-Zaaf Sahibi Yönetici:
Bu yönetici tipinin kontrol edemediği zaafları vardır.
Zaaftan kastım kadın zaafıdır.
Artık hangi unvan kim farketmez önüne gelen personeline yazar bu yönetici.
Hatta yönetici vasfını kullandığı tek yerdir aslında burası.
Bunun aleni videosu da çıkar bir şey olmaz, motivasyon toplantılarında,banka gezilerinde içer içer herkese yazar yine bir şey olmaz, mesajı maili ortaya çıkar yine bir şey olmaz hatta Nuri Alço misali gel sana terfi vereceğim diyerek baya baya tacize bile gidebilir bu gazla..
Terfi alır üstüne, istediği bölgeye atanır,istediği bankaya geçer..
Baktı bir şey olmuyor kimse bir şey demiyor, baya da dozu arttırır yürür gider bu yönetici böyle bana mısın demez..
Kimse buna karışmaz.”Aman canıımmm kim yapmıyor ki” diye üstü kapatılır genelde yaptıklarının.
Bu yöneticilerin genel özelliği iş konusunda da tam bir agresif yönetici olması ve insanların burnundan getirmesidir.
Bu yöneticiler yüzünden kadın çalışanlar sapık yönetimi konusunda doktora seviyene kadar gelebilirler..
Bazıları kıvrak manevralarla sıyrılmaya çalışır durum tezahür ettiğinde, bazılarının eyvallahı bile olmaz asla müsaade etmez bazıları da ya gerçekten beğeniyordur bilemiyorum ya da bu devran böyle derler..
Erkek çalışanlar ne yapsınlar bu durumda..’yaa siz varya siz çok mükemmelsiniz,harikasınız biz kimiz ki grubu’ vardır ya da ‘bu kim ya işimi yaptığım yere kadar hele bir alaşağı etmeye kalksın’ diyen babayiğitler. Ayrıca eğer bir açığını bilmiyorsanız, ucu kendisine dokunabilecek en ufacık bir durumda anında size arkasını dönerler.
Bu durumlarından dolayı iş akdi feshedilen yönetici var mı çok nadir?
Ben bir tane görmüştüm o da zaten bayağı bir süre sistemde kalmıştı sapıklıktan değil performanstan demişlerdi sonra zaten..
2-Gizli-Zaaf Sahibi Yönetici:
Bu yönetici tipi koltuk kaybetme korkusuyla ya da farklı sebeplerle yukarıdaki bahsettiğim yönetici gibi direkt bir olayın içinde yer almaz.Ama çok fena egoları vardır.
Sürekli pohpohlamak “siz iyisiniz, hoşsunuz, ne güzelsiniz,ne zeki ne akıllı ne yakışıklısınız falan demek gerekmektedir.” İşte ne kadar mükemmel yönetici olduğunu gösteren partiler düzenlenir bunlara, şarkılar yazılır doğumgününde videolar yollanır,saz ekibi çağırılır falan..
Ben İtalyan erkeklerine benziyorsunuz diyen kadın çalışanların gazıyla buna inanan takımlarını yelek, pantolon İtalyan tarzına döndüren ve sakal bırakanı da gördüm ve şaka yapmıyorum.
Erkek çalışanlarda da bu tarz yöneticiye karşı olan tutum yine yukarıda bahsettiğim iki ayrı şeklinde devam eder..
Kadın yöneticiyse sizde bir kadınsanız ondan daha iyi olmama gibi bir durumda olmalısınız..Ayrıca “işini yap nasıl yaparsan yap “der bunlar..
Yalnız bu yönetici tipi biraz tehlikelidir.Ne yapacağı belli olmaz. Çok ince bir çizgide yürüttüğü için durumu siz yakınız sanarsınız bir bakmışsınız herşey değişmiş..
İşini nasıl yaparsan yap derler ya, her şeyin de nasıl yürüdüğünü pek güzel bilirler de ucu kendilerine dokunan bir durum olduğunda anında satarlar “haberim yok!” derler benden söylemesi.
Uzak olanların zaten hiç şansı yok..Kalkıp oynamıyorsanız, egosunu okşamıyorsanız hadi bye!
3-Lider gibi yönetici:
Bu yönetici tipi,çalışma fırsatınız olursa gerçekten müthiş şeyler katar size.
Kendi içinde farklı karakterler olarak ayrılsalar da ortak özellikleri liderlik özellikleri taşımalarıdır.
Kimisi hala eğitimine devam eder ve “ben oldum artık” demez, kendisini geliştirmeye önem verir.
Bir yandan işine önem verirken diğer yandan executive MBA ni yapar.
Çalışanlarından bilgi ve deneyimlerini esirgemez, sizinle bunları paylaşmaya zaman ayırır, yol gösterir. Hobileri vardır, özel hayatları veya aile hayatları özeldir.
Yıllar sonra bile birlikte çalışmasanızda bir adım atacağınızda akıl alacağınız kişilerdir. Bazıları ise korumacıdır, babacandır hatta bu tavrından dolayı ‘Baba’ lakabı eklenir isminin yanında.
Öyle deneyimli öyle doludur ki bazen tek bir cümlesiyle alınması gereken bütün mesajları alırsınız. Yalana, dolana, yalakalığa tahammülü yoktur. Kendisi de direktir çat diye söyler yüzüne ne düşündüğünü.
Bazıları sizi öyle etkiler ki liderliğiyle sadece tek bir ‘sen yaparsın sana güveniyorum’ sözü ile bu kadar baskının, hedefin, stresin içinde o motive ile gözün görmez sadece sırf o yöneticin sana güveniyor diye yaparsın.
Bu kişilere sırf yalakalık olsun diye doğum günleri düzenlemen, partiler, organizasyonlar planlaman, resimlerini maske yapman, t-shirt yapman falan gerekmez. Ha yapıyorsan da bu zorunluluk değildir. İçinden geliyorsa yaparsın, dozunda yaparsın, sevdiğin, saygı duyduğun için yaparsın..Ki günün sonunda yapsan da yapmasanda işinle değerlendirilirsin.Kızar bazen sana işle ilgili ama kol kırılır yen içinde kalır.
Kasıtlı veya usulsüz bir durumunuz yoksa sizin daima arkanızdadır ve savunur. Derdi bilir, sıkıntıyı bilir sizi insan olarak önemser her şeyden önce.
Yalnız bu yöneticilerin çoğu yukarıdaki ilk iki yöneticinin ağırlıkta olduğu kurumlarda fazla barınamazlar. Ya dayanamaz istifa ederler, ya bu yöneticilere de farklı tarzda farklı mobingler uygulanır, tenzil-i rütbe yapılır falan. Bu yüzden uyuyan üst yönetimi olan kurumlar bu tarz yöneticilerini maalesef kaybederler..
Şanslıyım ki böyle yöneticilerle de çalışma fırsatım oldu zamanında.
Bu 3 özellikteki yöneticiler de koşullar gereği personel sayılarını azaltma yoluna gidebilirler elbette, ancak adaletliydi ben olmalıydım zaten giden veya elinden geleni yaptı eminim fakat koşullar bunu gerektirdi demek var, onu kısık sesli vicdanıyla (olmayan vicdanın kısığı olmaz bu arada ) başbaşa bırakıyorum demek var..
İlk 2 tipte yöneticisi olan herkesin ve böyle yöneticileri göz göre göre barındıran kurumların en kısa zamanda kurtulmalarını   gönülden diliyorum.
Sevgilerimle…

Bana her konuda yazabilirsiniz.
Kanada’dan sevgi ve selamlar
Arzu Bozkurt
arzubzkrt1@gmail.com
Blog:
http://ar
zukizbu.blogspot.com.tr/