BANKACILARIN İSYAN İLANI

yazar:

kategori:

Yapı Kredi Bankası, İş Bankası ve Şeker Bank gibi bankalarda örgütlü Basisen, gazetelere ilan vererek adeta isyan bayrağı çekti: Aşırı kar hırsı insan onuruna yakışmayacak hedef baskılarına neden oluyor!

 
Akbank’da örgütlü sendika Banksis’in grev ilanı almasından saatler sonra Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmesi, bankacıların büyük tepkisine neden olurken, Türkiye’nin en büyük bankacılık sendikası adeta isyan bayrağını çekti.
Basisen bir çok gazetelere ilan vererek, bankacılık sektöründe hedef baskısını dikkat çekti. Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Şeker Bank gibi bankalarda örgütlü Basisen, tam sayfa ilanında, yabancı sermayeli bankaların Türk CEO ve yöneticilerini, “aşırı kar hırsı” ile insanlık onuruna yakışmayacak satış ve hedef baskısı yapmakla suçladı.  Gazete ilanında şu ifadeler yer aldı:
“Sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının olmadığı özellikle yabancı sermayeli bankalarda çalışanlar çok ağır ve zor koşullar altında çalışmaktadırlar. Büyük patronların ve CEO’ların aşırı kar hırsı, banka çalışanlarının insanlık onuruna yakışmayan, satış ve hedef baskısı uygulamalarıyla adeta köle gibi çalıştırılmalarına neden olmaktadır.”
BANKACILIKTA HUZUR KALMADI
BASİSEN tarafından adeta muhtura gibi ilanda, bankacılık mesleğinin huzur ve  güvenle yapılan bir iş olmaktan çıktığı da belirtilerek, “Ulaşılmaz hedefler ve dayanılmaz satış baskıları, banka çalışanlarında tükenmişlik duygusu yaratarak iş, aile ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Son bir yılda binlerce banka çalışanı baskılara dayanamayıp istifaya zorlanmış ya da hedefleri tutmadığı için performans bahanesiyle işten çıkartılmıştır.”denildi.
BAKANLIK HAREKETE GEÇSİN
Basisen, verdiği ilan ile BDDK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  ve Türkiye Bankalar Birliği’ni göreve davet etti.
İLAN ÇOK ÖNEMLİ
Basisen’in bu ilanı zamanlama itibariyle büyük önem taşıyor. Banksis’in Akbank’ta aldığı grev kararının Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmesine de bir nevi tepki olarak gösteriliyor.
Basisen, yüzde 100 yerli sermayeli İş Bankası’nın yanı sıra, yarısı yabancı sermayeli Yapı Kredi Bankası’nda da örgütlü.