BİTSİN ARTIK ŞU PERFORMANS MASALI

yazar:

kategori:

İşten çıkartılan 16 yıllık bir bankacının duygularını anlatan muhteşem bir mektup. Sadece bankacılar tarafından değil  her çalışanın çılgınca paylaştığı o mektup:
3 yıl oldu yaklaşık.
16 yıllık işimde son günümmüş.
Bilmiyordum.
Bir akşam Bölge’ye çağırdılar. ” Buraya kadarmış” dediler. 2 satır yazı, bildiğimiz performans masalı. İmzaladım gülerek.
 Dedim ki ” Bu düzen en baştan arızalı. Hepinizi bir bir ezecek. Siz döndürmeye devam edin çarkları…” Kuş gibi hafifledim birden.
Ömrümü çalan bu yalan dolan bitti diye sevindim.
Şubeye gidip topladım eşyalarımı çabucak, zaten fazla da yerleşmemiştim.
Bilirdim geçicidir koltuklar, ünvanlar, iş icabı kurulan dostluklar…Bağlanmamıştım hiçbirine öyle körü körüne.
Vedalaşıp arkadaşlarla, Kızımı almaya gittim koşa koşa. Şaşırdı beni görünce ” Erken geldin bugün anne?!” dedi. ” Bir daha hiç geç kalmayacağım” deyince sevindi.
Annem yüzüme baktı şaşırarak . ” Kurtuldum Anne” dedim. “ Artık bitti.” Anladı.. Gülümsedi içtenlikle. ” Çok üzülüyordun, görüyordum, dayanamıyordum. İyi olmuş bittiği..” dedi.
Hafifledim. Bozuk düzenler içinde bozulmadan kalmak imkansızdır. Sağlığın bozulur, düzenin bozulur, inançların, değerlerin, yaşamın bozulur. Düzeltemezsin. Gücün yetmez, sesin çıkmaz, cesaretin olmaz… Ne uyabilirsin çarklara, ne de  dışına çıkabilirsin. İş gerekir, aş gerekir. Dayanabildiğin kadar dayanmak gerekir. Sen dışına çıksan da bilirsin çarkların Nasıl döndüğünü, Nasıl öğüttüğünü acımasızca, Nasıl çürüttüğünü. Yüreğin dayanmaz geride kalanlara. Susamazsın.
Bir tek oğluma cevap veremedim ben . “Anne” dedi, “Sen hiç yoktun çocukluğumda, gece gündüz işteydin. Ne oldu da git dediler sana ?”  Bir yere bir ömür vermiş, evinin yolunu unutmuş, çocuğunun hastalığında, doğum gününde, okul çağlarında başkalarına emanet etmiş insanlara , çalıştığı yer iyi olsun diye gecesini gündüzüne katmış, gençliğini harcamış, düğününe zor yetişmiş, doğumun son haftasına kadar işinin başında durmuş, yıllık iznini kullanamamış, haftasonları bile hesapsızca çalışmış İnsanlara, 10, 15 yıllık emekten, çabadan sonra  ” performans” masalı anlatıp da işten atıyorsa bir Banka, hak yemiştir, helal edilmemiştir verilen emekler artık. Güven bitmiştir. Bırakın parayı, pulu da biraz olsun Güven verin artık insanlara. Güven olmayan yerde, Bankacılık bir hiçtir..
Bir …bank Mağduru