BANKACILARIN CUMARTESİ İSYANI

yazar:

kategori:

Hedef baskısı ile bunalan bankacılar yeni bir bunalım yaşıyor. Özel bir banka Cumartesi günü de çalışıp müşteri kabul etmek için çalışma başlattı.
 
 
“Hafta içi yoğunsanız hafta sonu bekleriz! Bu Cumartesi … şubemizi sizin için açıyoruz! Siz de şubemize gelin, cazip koşullar ve 48 aya varan vade seçenekleriyle günde 15 TL’den başlayan taksitlerle 15.000 TL’lik ihtiyaç kredisi fırsatını kaçırmayın!”
Bu mesajı alan çok sayıda banka müşterisi büyük şok yaşadı. Önce şaka sonra yanlışlık olduğunu sandılar. Çünkü Cumartesi günü banka şubesi açık olacaktı. Ancak asıl şoku yabancı bankanın personeli yaşadı. Çünkü hedef baskısı ile bunalan personel bir de Cumartesi günü çalışmak zorunda kalacaktı.
Banka Cumartesi çalışma programını şimdilik deneme amaçlı her bölgeden 15 kadar şubede başlattı. Vatandaşların Cumartesi günü bankacılık işlemlerine olan ilgisine göre yayğınlaştırmayı planlıyor.
PERSONEL İSYANDA
Pilot bölge ve şubelerde çalışan personel adeta şok yaşıyor. İlk olarak yarın çalışmaya başlayacak bankacılar, yönetimin bu kararına tepki gösteriyorlar. Bankacılar, Cumartesi çalışmanın detayları hakkında henüz bilgi sahibi degiller. Zaten banka da bu konuda ne personeline ne de bölge müdürlüklerine yeterince bilgi vermedi.
MESAİ ÖDENECEK Mİ?
Cumartesi şubenin açık olması fazla mesai konusunu da gündeme getirdi. Daha önce fazla çalışma ücreti ödemediği için Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu tarafından tutanakla tesbit edilen bu bankanın yasal olarak mesai ödemesi gerekiyor. Ancak banka şu ana kadar hiç bir personeline böyle bir ücret ödemedi. Hatta Çalışma Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen. Banka çalışanları ancak işten ayrıldıktan sonra mesai davası açabiliyorlar.
HAKSIZ REKABET
Yabancı bankanın Cumartesi günü çalışmaya başlaması bazı bankalar tarafından da resmen ifade edilmese de tepki göstermelerine neden oldu. Yine yabancı sermayeli bir banka üst yöneticisi, bu kararın haksız rekabete neden olabileceğini belirterek, “BDDK’nın izin vermemesi gerektiğini”söyledi. Aynı yönetici böyle bir iznin verilmesi halinde diğer bankaların da zorunlu olarak Cumartesi mesaisine başlayabileceğini ifade etti.