ÖZİNCE:SORUN SERMAYE ERİZYONU

yazar:

kategori:

İş Bankası CEO’su Ersin Özince,  Türk bankacılık sektörünün en büyük sorununun sermaye olduğunu söyledi.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Perşembe günü Bloomberg’in sorularını yanıtladı. Özince, Türk bankacılık sektöründe sermayenin yeterli olduğunun söylenemeyeceğini ve bankacılık sektörünün en büyük sorununun sermaye erozyunu olduğunu vurguladı.

Özince, “yüzde 14-15’lere varan bir özsermaye karlılığı var ancak riskleri de hesaba katarak hesaplarsanız bu devlet tahvillerinden bile düşük” dedi. Bankacılığın daha da büyüyebilmesi ve böylelikle ekonomik büyümeye destek vermesi için sermaye ihtiyacına dikkat çeken Özince, bankacılık sektörünün şu an tam kapasite çalıştığını söyledi.
“Türkiye’de bankacılık sektörünün en önemli konusu sermaye erozyonudur. Çünkü sermaye artık en önemli sınırlı kaynak durumuna geliyor. ’Sermaye yeterlidir’ diyemeyiz” diyen Özince, yatırımcıların daha az hissedar olmayı tercih eder konuma geldiklerini belirtti.

Türk lirasındaki devalüasyonun sermayeyi de etkilediğini ve liradaki zayıflığın şirketleri de zayıflattığını açıklamalarına ekledi.

Özince’ye göre bankaların dış borçlanmasını çevirmesinde bir sorun görünmüyor ancak hiç sorun yoktur demek de mümkün değil. Öte yandan, fiyatlara bakıldığında darbe öncesinde göre spreadlerin oldukça yükseldiği görülüyor.

Buna ek olarak, “yabancı bankaların Türkiye faaliyetlerindeki memnuniyetlerinden emin değilim.” ifadesini kullanan Özince’ye göre, yabancı bankalar eskiden olduğu kadar iştahlı görünmüyorlar ve bazı bankalarının Türkiye’den çıkmaya mutsuzluk verici.

Özince’ye göre, İş Bankası hakkındaki asılsız iddialar hisse senetlerini olumsuz etkiledi. Öte yandan Özince konuyu, “ne yazık ki kamu otoriteleri bu dedikodulara yeterli tepkiyi göstermedi” şeklinde değerlendirdi.

“Banka kredilerinin seküritize edilmesini biz de istiyoruz. Zaten mevcut düzenlemeler de buna olanak sağlıyor.” diye konuşan Özince’ye göre, neden hiç şu ana kadar ihraç edilmediğini düşünmek gerekiyor.  Bu gelişmeyi talebin düşüklüğüne bağlayan Özince, ülkeye istikrar gelirse bu trendin değişeceği yorumunda buluyor.