HAYAT BİR ŞARKIDIR!

Hanife Serter, bankacılara çok özel bir tavsiye. Hayatı bir şarkıya benzeten Serter, “önemli olan siz hangi şarkıyı söylemek istiyorsunuz”diyor. Peki sizin şarkınız nedir?
Bazı müziklerin, şarkıların ve sözlerinin insan psikolojisini çok iyi yakaladığına inanırım .
Hatta bazen öyle şarkılar vardır ki insanın psikolojisini yakalamakla kalmaz onu alır,değiştirir, dönüştürür , yapılandırır ve bambaşka bir noktaya getirir.
Yıllarca alınacak terapilerden bile daha etkilidir. Müziği ilk duyduğunuz andaki ruh haliniz ile bitişindeki ruh haliniz tamamen farklıdır çünkü .
Nasıl mı ?
Hemen örnek vereyim.
İş hayatınızdaki gelecek korkularınızı, haksızlıkları ve umutsuzluklarınızı farkettiğiniz bir anda, herhangi bir zamanda, herhangi bir mekanda, şu şarkının çalmaya başladığını hayal edin…
Şarkıyı söyleyen yıllara meydan okumuş ve ne yapıp edip onu yenmiş bir kadının sesidir.
Bu şarkıyı Onun sesinden dinlemek , tanıdığınız birinden yaşanmış bir hikayeyi dinlemek gibidir. İnandırıcıdır. Dilerseniz bu şarkıyı son dönemlerde sizi çok üzmüş olan Bankanıza söylediğinizi hayal edebilirsiniz .
Şarkı son  derece düşük bir ses tonuyla, düşük bir tempoda , mutsuz, umutsuz, adeta kendini kurban rolünde gören birinin sözleri ile başlar; 
” Sardı korkular..gelecek yıllar.. Düşündüm sensiz Nasıl yaşanacaklar…”
bu sözlerden sonra gerçeklerle yüzleşme ve küçük bir farkındalık gelir:
” Gözlerimde canlanınca yaptığın haksızlıklar…”
Ve şimdi karar anıdır. Bir an için durulur. Derin bir nefes alınır.  Ve karar açıklanır . Bu aynı zamanda hayata karşı bir meydan okumadır;
” Güçlendim. Herşey bambaşka olacak!!!!.”
Ve müzik başlar …
Şarkı gittikçe artan bir tempoda, yükselen bir sesle ve yıllarca içinde biriktirdiklerini ortaya döken,  hesaplaşmalarla , yüzleşmelerle, itiraflarla , reddedişlerle, yüzüne vuruşlarla devam eder…
” Döndün şimdi. Bugünü aslında Nasıl sabırla bekledimdi…”
Baştaki kurban artık acımasız bir yargıca dönüşür, adeta kendisine yapılan haksızlıkların acısını çıkarır. Tek isteği vardır .Onu yalvarırken görmek…Onu ağlatabilmek… Geçmişi ondan geri almak…Bütün ümididir başlangıçta.  Ama sonra .. Değişir . Olmaz artık der ve Ona gerçekte hiç acımamış olana, yalnız bırakana, yıkılmasını dört gözle bekleyene kapıyı gösterir… Onu hayatından çıkarır..Ve coşkuyla kendini ilan eder.
” Yıkılmadım. Ayaktayım… Yaşadım. Yaşıyorum…”
Artık hayata ve onu güçsüz düşürmeye çalışanlara meydan okuyan güçlü ve kararlı bir ses duyulur..Gönlünü aşkla doldurmuş, hayatla barışmış, yaşamaya başlamıştır….
Ve şarkı biterken kendinizi gerçekten güçlenmiş, değişime hazır, istediği herşeyi yapabilecek kararlılıkta hissedersiniz .
Kısacası Hayat bir şarkıdır aslında. Ve hangi şarkıyı söylemek istediğinizi biraz da kendiniz seçersiniz .
 
Hanife Fişek Serter