BANKALARDA SONBAHAR RÜZGARI

yazar:

kategori:

Türkiye’de bankacılar için mevsim sonbahar. Bankalarda çalışan personel sayısı her geçen gün azalıyor. Personel sayısı 200 bin kişinin altına inerek 196 bine düştü.
Türkiye’de bankacılık sistemi, az personelle çok iş yaptırmayı öğrendi. Krizi bahane eden bankalar hızla personel sayısını azaltıyor.
Son 10 yıldır ilk defa bankacılık sektöründe çalışan personel sayısı 200 bin kişinin altına inerek 194 bin 18 kişi oldu. Bankaların personel kıyımının bu yılın sonuna doğru daha da artması bekleniyor. Bankacılık uzmanları, personel sayısının 170 bin kişiye kadar düşebileceğini belirtiyor. Bu tahminlerin doğru çıkması halinde birn kaç yıl içerisinde yaklaşık 26 bin bankacı daha işsiz kalacak.
DİJİTAL BANKACILIK
Bankaların personel sayısını azaltmalarında en büyük etkenin sistemin dijitalleşmesi olduğunu belirten bir banka yöneticisi, “elbette bankalar 200 bin kişiyi taşıyabilecek bir kapasiteye sahip değil. 207 yılında bu sayı 170 bin seviyelerindeydi. Amerika’nın  parasal genişlemesi ile birlikte sıcak paranın bolluğu ile bu sayı 200 bine çıktı.”dedi.
EN FAZLA PERSONEL İŞ BANKASI’NDA
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Türkiye’de en fazla personeli iŞ Bankası çalıştırıyor. Ziraat Bankası 1813 şube ile en fazla şube sayısı olan banka olmasına rağmen personel sayısı 24 bin 709 ile İş Bankası’nın altında. En fazla personel çalıştıran üçüncü banka ise Garanti Bankası. 959 şubede 19 bin 345 kişi çalışıyor.
Karlılıkta en iyilerden Akbank ise 840 şube ile 13 bin 865 kişi çalıştırıyor.