FİNANSBANK’TAN KORTİZON UYARISI

yazar:

kategori:

KGF kredilerinin’ piyasalara ilaç gibi geldiğini belirten Finansbank CEO’su Ömer Aras, ‘Kortizon aldığında gayet iyi hissedersin. Ama iyileştirici değildir’ örneğiyle artık yatırıma yönelik adım atılmasını istedi
Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredilerle piyasaların iyi seviyelere ulaşıldığını belirten QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, bu  kredilerde elde ettikleri pazar paylarının 14 milyar lira ile yüzde 6.5 olduğunu söyledi. Aras, KGF kredilerinin  ekonomiye  ve  bankacılığa ilaç gibi geldiğini ve bunun pozitif olduğunu kaydetti.Bu konuda, “Kortizonu aldın mı gayet iyi hissedersin kendini. Ama iyileştirici bir ilaç değildir” örneğini veren Ömer Aras, şöyle devam etti:
“KGF kredileri ekonomiyi rahatlattı ve kredileri büyüttü. Zorluğa girebilecek krediler için likidite sağladı. Birçok konuya faydası oldu. Bundan sonra daha yatırıma yönelik krediler teşvik edilecek. Bu doğru bir karar ve yaklaşım. 200 milyar liraya yüzde 7’lik  (14 milyar TL) bir destek.”
‘Reytingi en yüksek bankayız’
Bankanın 30’uncu kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen toplantıya QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Şahinbaş ve QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu katıldı.
Ömer Aras, 1987’de 4 milyon dolar ile kurulan banka sermayesinin bugün 3.2 milyar dolar olduğunu söyledi.
Bankanın 30 yıllık dönemde Hüsnü Özyeğin, NBG ve QNB olmak üzere üç sermayadarı olduğunu ifade etti. QNB’ye satılmadan evvel Finansbank’ın Türkiye’de hissedarının reytingi en düşük banka olduğunu anlatan Aras, satışın gerçekleşmesiyle hissedarının reytingi en yüksek banka konumuna geldiğini söyledi.
‘Bizi salam gibi dilimlerler’
Ömer Aras, bankacılıkta kurlların artık değiştiğini ifade ederken geleceğin bankacılığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Bankacılıkta artık hizmetlerin farklılaşacağını düşünüyorum. Finansal hizmetleri yaparken niye başka hizmetler vermeyelim. Ev almak isteyen bize geliyor. Bize niye ‘hangi evi alayım’ diye sormasınlar? Bizim rakibimiz yolun (Levent) hemen öbür tarafındaki İş Bankası ve Akbank değil. Bizim rakibimiz Apple, Google ya da FinTech şirketleri. Onlar gelip salam gibi dilim dilim işimizi alacaklar elimizden. Almaması için bizim bir takım aksiyonlar almamız lazım.”
‘25 genel müdür yetiştirdik’
Kuruluşundan bu yana QNB Finansbank’ın başında bulunan Ömer Aras, bankanın felsefesi olarak hep en iyileri işe aldıklarını ve eğitime fazla önem verdiklerini belirtti.
Bankanın 30 yıllık süreçte 6 arklı Genel Müdürü olduğunu ve hepsinin içerden geldiğini ifade eden Aras, “Bugün finans sektörüne 25 genel müdür ve 62 genel müdür yardımcısı verdik” dedi.
Bankanın tarihte birçok ilkleri başardığını anlatan Aras, Türkiye’de halka açılan ilk özel sektör bankası olarak sektörüne örnek olduklarını söyledi. Aras, 1999’da ilk taksitli kredi kartını piyasaya çıkardıklarını, sermaye benzeri krediyi alan ilk banka olduklarını ifade etti.
Anadolu’ya çağrı merkezi kuran ilk banka olma mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Aras, Türkiye’nin ilk şubesiz dijital bankası olan Enpara.com’u kurduklarını söyledi. Ömer Aras, tüm bunların yanı sıra sektöre en fazla üst yönetici yetiştiren banka olduklarını ve sektörde ilk kez bireysel bankacılık bölümünden bir genel müdür çıkardıklarını söyledi.
Gelecek gençlerin…
İnsan odaklı bir yönetim anlayışıyla çalıştıklarını belirten Ömer Aras, “Bankamız, geleceğin yaratıcı liderlerinin analitik ve farklı düşünebilen, pozitif yaklaşıma sahip nesiller yetiştirmekten geçtiğine inanıyor. Eğitim, bilim ve sanat alanında çocuklarımızı geliştirmek istiyoruz” dedi. Aras bu misyon hareket eden bankanın yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerini şöyle sıraladı: “Minik Eller Büyük Hayaller Projesi kapsamında eğitimlerin başladığı Haziran 2015’ten bugüne Siirt’ten İstanbul’a 27 farklı ilde; 11 binin üzerinde çocuk, sekiz saat kod yazma eğitimi aldı. Hedefimiz 20 binlere ulaşmak. TED Başarı Her Yerde projesi ise Türk Eğitim Derneği (TED) ile okullardaki eğitimin iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz bir proje.
‘Harvard gurur verdi’
Ömer Aras, Harvard Üniversitesi’nde bankanın başarılarının 30 yıl içinde dört kez örnek vaka olarak öğrencilerle paylaşıldığını hatırlattı. Bunlardan ilkinin 1994’de Finansbank’ın kuruluşundan kısa bir süre sonra yurtdışına açılıp şubeleşmesi ve gelişimi hikayesi olduğunu ifade eden Aras, “İkincisi, 2006’da gerçekleşen NBG satın alması, üçüncüsü 2015’de QNB alımı ve son olarak bu yıl Türkiye’yi masrafsız dijital bankacılık ile tanıştırdığımız Enpara. Örnek vakalardan 3’üncüsüne katıldım. Dünyanın dört bir tarafından gelen gençler bir saat boyunca bankamızı konuşuyor. Bankacılık kariyerimde en hoşuma giden olaylardan birisi olmuştur. Bu kasım ayında da enpara.com için gideceğiz” diye konuştu. 

KAYNAK: KADİFE ŞAHİN