BANKALARIN HAFTA SONU EĞİTİMİNE FREN!

yazar:

kategori:

Garanti Bankası Genel Müdürü erbil’in haftasonu eğitim olmayacak açıklamasından sonra gözler diğer bankalara çevrildi.
Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, kendi bankalarında mesai saatinin 6 da bittiğini ve haftasonu eğitimlerin olmadığını ve olmayacağını açıkladı. Genel müdürün bu açıklamasından sonra gözler personelinin hafta sonunu mesai ücreti ödemeden eğitim adı altında çalan diğer bankalara çevrildi.
Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’ndan bir üst düzey yetkilisi, hafta sonu eğitimin kaldırılmasının lutuf değil yasal bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Paramedya.com’a açıklama yapan yetkili, “Bankalar iş yasalarına göre suç işliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik’in 6.maddesine göre açık bir suçtur. Bankalar haftasonu çağırdığı personeli çalıştırmadığını düşünüyor. Oysa bu madde öyle demiyor. Eğitim amaçlı alı koymada mesai saatlerinden sayılmaktadır. Bir banka eğer personelinin haftasonunu çalıyorsa bunun bedelini ödemeli. Bunun bedeli elbette mesai ücretidir.”
NASIL ALINIR?
Bankaların eğitim amaçlı haftasonunuzu çalması durumunda bunun ispat yükümlülüğü elbette siz çalışanlarda. Bu nedenle haftasonu çalıştığınızı mutlaka belgelemelisiniz. Nedir bu belgeler? En önemli belge sizi haftasonu eğitimine davet eden elektronik posta ve yazılı talimatlar. Diğer bir ispat ise o eğitim sonucu size verilen belgeler.
Hukukcular eğitim nedeniyle çalınan haftasonunun bedelini çalışanların çok rahat alabilecegini söylüyorlar. Bugün işten atılma korkusu ile bunu yapamazsanız bile işten ayrıldığınızda geriye dönük bu hakkınızı belgeleri göstererek talep edebilirsiniz.