PLAZA’DA EYLEM VAR!

yazar:

kategori:

Plaza Eylem Platformu, geçtiğimiz hafta vefat eden Nadide Kısa için çalıştığı bankanın önünde eylem yaptı. 

 

Beyaz yakalıların emek ve dayanışma örgütü Plaza Eylem Platformu,  Maslak’da bir bankanın önünde eylem yapıp bir basın bildirisi okudu. Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden bankacı Nadide Kısa’nın ölümünün baskı ve kötü çalışma koşulları olduğunu iddia eden Plaza Eylem Platformu ayrıca bir de bildiri dağıttı. 
Platformun çağrısıyla öğle tatilinde Levent metro durağında buluşan beyaz yakalılar, buradan Nadide Kısa’nın çalıştığı bankanın bulunduğu plazaya  yürüdüler. Yürüyüşte “Unutmazlar, unutmayız, unutmam” ifadeleriyle Nadide Kısa’nın fotoğrafı taşındı. Banka önünde yapılan açıklamada  şunlar söylendi:
“​Japonya’da aşırı çalışmadan ölümlerin “karoshi” olarak adlandırıldığını ve Türkiye’de de benzer çalışma koşullarının var olduğunu belirtti. Beyaz yakalı çalışanlar, iş cinayetleri ve benzer kayıplar yaşandığında işin durdurulmasını, yas hakkına saygı gösterilmesini, yaşananlardan çalışanların sorumlu tutulmamasını, iş yerlerinin denetlenmesini istediler. Açıklamada “Esnek üretim ve yönetişim araçlarının her yanı keskin bıçak olduğunun farkında değilsiniz. Ekonomik zorla, sosyal zorla, hukuki zorla insanlık dışı koşullarda çalıştığımız yetmiyormuş gibi şimdi psikolojik zor kullanmayı deniyorsunuz.” denilerek “benliğimizden elinizi çekin” ifadeleri kullanıldı. Yürüyüş ve açıklama sırasında “çalışırken ölmek istemiyoruz”, “şirket elini benliğimden çek”, “performans sistemi kurumsal mobbingdir”, “fazla mesai öldürüyor” ve “Nadide Kısa ölümsüzdür” sloganları atıldı.”