BANKACILIKTA WHATSAPP KAVGASI BÜYÜYOR

yazar:

kategori:

Bazı bankaların kurdukları whatsapp grupları  tartışma konusu oldu. Avukat Gökçe Yaboloğlu, özellikle geç saatlerde yapılan whatsapp yazışmalarının mesai sayılabileceğini öne sürdü.
Türkiye’nin ünlü bir ailesine ait bankanın Trakya Bölge Müdürlüğü’nün oluşturduğu whatsapp grubu, yeni bir tartışma konusu oldu. Söz konusu grupta bölge yöneticilerinin geç saatte bile iş konusunda talimatlar vermesi , bazı hukukcular tarafından mobbing olarak tanımlanmasına karşılık, Avukat Gökçe Yabuloğlu, bankacıların bu yazışmaları delil olarak sunmaları halinde fazla mesai ücreti alabileceklerini dikkat çekti.
Gökçe Yabuloğlu, Paramedya.com‘a yaptığı açıklamada, “Günümüzde işverenler çalışanlarıyla hızlı bir erişilebilirlik içinde olmak amacıyla yoğun şekilde e-posta, whatsapp gibi iletişim vasıtalarını kullanmaktadır. Bu durum her ne kadar iş akışı içerisinde koordinasyonu hızlandırıcı, sağlıklı ve seri iletişim kurmayı sağlasa da mesai saatleri dışında meydana geldiğinde işçinin zihninde soru işaretleri uyandırıyor. Örneğin işçi mesaisini 18.00’de tamamlamış ailesiyle vakit geçirmekteyken 22.00’de gelen bir e-posta ile kendisine yeni bir iş veriliyor, iş ilişkisini tehlikeye sokmamak ve görevlerini tam anlamıyla yerine getirme kaygısı ile geç saatlere kadar mesaisi sona ermişken çalışmak durumunda kalıyor. “dedi.

MESAİ ÖDENMESİ GEREKİYOR
Gökçe Yabuloğlu, iş kanunu gereği haftalık 45 saatin üzerindeki her çalışmanın fazla mesai olarak sayılması gerektiğini de belirterek şunları söyledi:
“Her ne kadar bizim yasalarımızda mesai haricinde iş verilmesinin yaptırımı ve sonuçları düzenlenmedi ise de genel prensiplerle fazla mesai gerçekleştiği kabul edilebilir, bu fazla mesainin ispatı mailler, yazılı konuşmalar ve tanıklarla yapılabilir. Yargıtay içtihatlarına göre fazla mesainin ispatında mailler önemli yer tutmaktadır.”