AKSİYON PLANIM FİLAN YOK!

Hanife Fişek, yıl sonu yaklaşırken bankacıların en çok duymaktan nefret ettiği o cümleyi ele aldı: AKSİYON PLANIN NE?  Bu yazıda kendinizi bulacaksınız!
Yıl sonu yaklaşırken, tüm bankalar çeşitli hedef kalemlerinin yıl sonu bakiyelerine yakışıklı bir görüntü verme, 
çekiyorum, gülümse !” diyerek son bir yıl sonu ” pozu” yakalama derdine düşmüştür yine .
Ve her zamanki o meşhur soru ard arda sorulmaya başlanmıştır:
” Yıl sonu hedef gerçekleştirmeleriniz için Aksiyon planınız ne ??? “
Şimdi o üst yönetimlere dönüp şunu demek istiyordur bir çok bankacı :
” Aksiyon planım filan yok !
Ama yine de siz çok istiyorsunuz diye, bir şeyler uyduracağım tabii ki. Piyasadaki bunca belirsizlik , bunca risk, bunca keyifsizliğe rağmen , sırf sizin gönlünüz olsun diye, o güzel moralleriniz bozulmasın diye, benden duymak istediklerinizi duyup rahatlayın diye , konuyu uzatıp dikkatimi dağıtmayın diye, beni gereksiz bir taahhüt altına sokacağını bile bile yazıp göndereceğim Aksiyon planımı. Ama şunu da bilmenizi isterim tabii. Bankacılık biz Aksiyon Planları yaparken başımıza gelenlerdir.
-Binbir ücretle komisyonla verilen kredilerin temerrüde düşmesidir .
-Rakip Banka’nın mevduat faiz oranını duyan Ayşe teyze’nin “bir takvim bile vermiyorsunuz yavrum” deyip parayı transfer etmesidir.
-Süresi dolan kaskonun, sigortanın daha düşük fiyat veren tarafa geçmesidir.
-Tam DTH hedefim tutuyor diye sevinirken müşterinin dövizini satıp ev almaya niyet etmesidir.
-En çok güvendiğin müşterinin bile Çeklerinin dönmesi, portföydeki en karlı müşterinin bir sabah kepenklerinin inmesi, maaş ödediğin kurumun sözleşmesinin bitmesidir .
-Siz yukarda bütçe hesapları yaparken atı alanın Üsküdar’ı geçmesidir.
Aksiyon planları uyurken görülen düş gibidir kısacası.
Asıl aksiyon, sabah gün ışığında evden adımımızı attığımız anda istemeden başımıza gelen her şeydir.
Diğer taraftan sizin gösterdiğiniz hedefe hiç durmadan yürümem için, parası olan müşteriye nakit karşılıklı kredi teklif etmek, boğazına kadar borca batmış olana gel biraz daha kredi verelim de mevduat yap demek, evi olmayana ev sigortası , emekli adama işsizlik sigortası, evine yeterli et, süt götüremediği için çocukları ” beslenme yetersizliği” yaşayan adama “ kötü hastalık” sigortası satmak boynumun borcu.
Kısacası o saçma sapan, uçuk, kaçık yıl sonu hedefleriniz tutsun diye, kendimi tutamayıp saçma sapan işler yapacağım yine..
Haddim olmayarak son bir soru sormak isterim size:
Diyelim ki bu hedefler tuttu? Sizin benim için “ Aksiyon Planınız Ne ?” Çok muhtemel ki üç vakte kadar önüme koyacağınız bir Performans Yetersizliğinden İş Akdi  Feshi ile ödüllendireceksiniz beni.
Daha iyisi gitmek istemeyeceğim uzak bir şehre sürgün edeceksiniz çoluğu, çocuğu var demeden. Belki de kıyamayıp, ünvanımı düşürürsünüz , bu kadarı sana fazla dercesine .
Maaş artışlarını sürüncemede bırakır, piyasalar kötü gitti deyip oranları iyice düşürür, grev yapalım dersek bir gecede kararlar aldırtırsınız OHAL zamanı öyle şey mi olur diye…Sizde aksiyon boldur , bilirim…Daha fazla kar için her türlü film çevirirsiniz siz yine…”
Yok Canım. Abarttım. Hiçbir bankacı bunları düşünmez.
İşleri mi yok ? Daha ne ???
Hanife Fişek