KUR ZARARI TÜRKİYE’Yİ FENA VURDU

yazar:

kategori:

Kurdaki son bir haftalık yükseliş bile reel sektörü darmadağın etti. Şirketler 9 günde yaklaşık 40 milyar lira kur farkı zararı yazdı. Peki ya bankalar?
Döviz kurlarındaki sert yükseliş kısa vadede etkisini göstermese bile 6 aylık bilançolarda ciddi hasara yol açabileceği belirtildi.
Reel sektör şirketlerinin net döviz borcu 221,5 milyar dolar. TCMB’nin faiz kararından bu yana geçen 9 günde şirketlerin kur farkı zararı 39 milyar TL. Kurun bu seviyelerde kalmayıp yükselmeye devam etmesi halinde krizin boyutunun çok ciddi seviyelerde olabileceği öne sürülüyor.  Kur zararından dolayı Türkiye Cumhuriyet tarihinin en ağır krizine girebilir.
YA BANKALAR?
Bankalar  ise hiç kimsenin konuşmak bile istemediği konu olarak dikkat çekiyor. Her fırsatta güçlü mali yapısından bahsedilen bankaların da özellikle sendikasyon kredilerinden dolayı ciddi zararlarının olduğu belirtiliyor. Ekonomistler, bankaların sadece kur farkından değil aynı zamanda yüksek faizli borçlanmalardan da zarar ettiğini kaydediyorlar. 
En son Garanti Bankası  aldığı sendikasyonda  faiz oranları 367 gün vadeli dilimler için Libor artı %1,30 ve Euribor artı %1,20 olurken, 2 yıl bir gün vadeli dilim için Libor artı %2,10 olarak gerçekleşmişti.