ŞOK MARKET NEDEN DÜŞÜYOR?

yazar:

kategori:

Bir hisse senedi yüzde 20 iskontolu çıkıyor ve borsanın yükseldiği bir günde değer kaybediyor! İşte Şok Market hisse senedi ile ilgili kafa karıştıran sorular:
Son yılların en büyük halka arzı olan Şok Marketler hisse senedi işlem görmeye başladı. Hisse senedi 10.50 liradan halka arz edilmesine ve tamamının satılmasına rağmen ilk seansta düştü.
Hisse senedindeki düşüşte kafayı karıştıran en büyük soru ise “Bu maliyette kim senet aldı ki satıyor” oldu. Zira, bir yatırımcı 10.50 ‘den halka arzdan hisse alıyor ve borsanın yükseldiği bir günde sened bu fiyatın çok altında bir rakamda satıcılı açılıyor.
İşte  senedin düşmesi için olası ihtimaller:
1-İSKONTO ŞÜPHESİ: Borsada varlığı hiç bir zaman ispat edilmedi ama tartışması hep var oldu. Özellikle bazı halka arzlarda  bazı fon ve kişilere iskonto yapıldığı iddia edidi. Uluslararası muhasebe standartlarında bir şirkette iskontolu satış pek mümkün görünmüyor.Bu daha ziyade küçük patron şirketlerinde oluyor. Fon ya da spekülatör, cari fiyattan hisse alıyor ona belirli bir iskonto elden ödeniyor.
2-HEDEF BASKISI MI? Bir başka olasılık olarak da halka arzı gerçekleştiren kurumların, pazarlamada hedef baskısı yapmaları gösteriliyor. Özellikle banka kökenli yatırım şirketleri şube personeline hisse satışı için hedef vererek baskı yapıyor.  Şube personeli hedefini tutturmak için çeşitli satış stratejisiyle satmak zorunda kalıyor. Alan müşteri ise daha sonra panik olup satıyor. Çünkü bu tür zoraki satışlar hiç bir zaman sağlıklı bir sonuç vermiyor.
3-AÇIĞA İŞLEMLER Mİ? Borsada halen günlük bir iki kademeye oynayan açıkçılar bulunuyor. Bu açığı sadece yukarı yönlü değil aynı zamanda aşağı yönlü de yapıyorlar. Bu hissede de açığın söz konusu olabileceği belirtiliyor.