BU NASIL BÜYÜK BANKA?

yazar:

kategori:

Sorsanız Türkiye’nin en büyüklerinden. Reklamlarına baksanız Türkiye’nin en sevilenlerinden.En eskilerinden.
En güçlülerinden. Ama iş ömürünü vermiş emeklilerine gelince bin liralık bayram ikramiyesini çok görüyor. 
Adı büyük, ünü büyük, şubeleri, binaları, bilançoları, herşeyiyle çok büyük ..
Sorsanız Türkiye’nin en büyüklerinden.
Reklamlarına baksanız Türkiye’nin en sevilenlerinden.
En eskilerinden.
En güçlülerinden.
Gelin görün ki bu büyük bankada hesaplar küçük, küçücük .
İş Çalışanına , emeklisine gelince  gönlü fakir mi fakir. Zam zamanı, ikramiye zamanı geldiğinde eller titriyor. Bu durumda sormak farz oluyor:
Bankalar arasında en yüksek karı etsen ne olur, etmesen ne olur. Sana gece gündüz emek vermiş, evinden, çocuğundan, özelinden fedakarlık ede ede seni zirveye taşımış , yıllar boyu fazla mesai ücreti istemeden çalışmış, yıllık izinlerini tam kullanamamış, düğünden sonra bile izin yapamamış, çocuğunun doğumuna yetişememiş , hastalığında anasının, babasının , evladının başında duramamamış, sana çalışmış, sana kazandırmış emekçilerin, emeklilerin haklarını helal etmedikten sonra sen en çok kazanan, en beğenilen, en en en bilmem ne olsan kaç yazar ?
Neye yarar ?
Gerçekten çok yazık .
Sosyal medyada yazılıyor, eş dost sohbetlerinde konuşuluyor , bazısı bunu kendine yakıştıramayıp susuyor, vefasızlıktan korkarak içine atıyor, içinde yaşıyor ama hepsi mutsuz, hepsi yaka silkiyor.  Yıllardır susmuş, ses çıkaramamış binlerce emekli bir kez daha ” üvey evlat” muamelesi görmenin hüsranını yaşıyor. Milyonlarca emekli, emekli ikramiyesi alırken bu Banka’dan emekli binlerce emekli sadece uzaktan izliyor ?
Biz emek vermedik mi , prim ödemedik mi , herkese hak görüleni biz haketmedik mi ?”diye soruyor . 
Devlet onları görmüyor ya da görmemezlikten geliyor, yok sayıyor, torba yasaya dahil etmiyor. Sandıkları sahip çıkmıyor, ” devlet unutursa unutsun, ben de size ikramiye veririm diyemiyor, büyüklük gösteremiyor. Belki gücü yok, belki işine gelmiyor.
Yüksek (!) itibarlarına zarar gelmemesi için adını veremediğimiz bu kurumları artık sektördeki herkes biliyor . Bayram ikramiyesi ödenmesi ile ilgili bu isteksizlik kulaktan kulağa öyle bir yayılıyor ki emekliler artık bu kurumdan emekli olduğunu söylemeye bile utanıyor, adını anmıyor. Bu mudur itibar anlayışı ? Bu mudur büyüklük, güçlü , güvenilir olmak bunu mu gerektirir ? Buna her kim inanıyorsa artık sadece kendini kandırıyor. Sosyal medya çağında, işlem yaparken bile selfie isteyen, “ salla gelsin” diye reklam yapan, günceli, gündemi yakalayan bankaların, sosyal medyada hak arayanları ” klavye kahramanları, gereksiz işler peşinde koşan boş gezenler..” Olarak değersizleştirme çabası ne yazık ki işe yaramıyor. İnsanlar artık gerçekleri daha net görüyor, okuyor ve gerektiğinde de düşüncesini , duygusunu açıkça yazıyor. İnsanlara ne hissettirdiğinize dikkat edin çünkü o hisler çok bulaşıcı ve dönüp dolaşıp yine sizi vuruyor.
Kimisinin ihtiyacı hiç yok, kimisinin gerçekten çok. Rakam önemli değil ama hani nerde ” eşitlik” diye soran binlerce bankacı ikramiyesini istiyor. İsteyenin bir yüzü kara da, vermeyenlerinki ak mı ?
Millet soruyor…