20 yıllık bankacılığın ödülü gişe mi?

Son günlerin yeni modası, yıllarını vermiş bankacıyı gişeye otutturmak.  Plazada oturup ahkam kesen yöneticiler ne yapmak istiyor? 
Gişe..
Adını ne kadar değistirirseniz degistirin kasasi olan her yer aslinda gişedir.
Çogu bankacinin ilk görev yeri, ilk göz agrısı.
Kendim icin sunu söyleyebilirim bankacilik hayatimin en muhteşem yıllarıydı ..
Nasıl da mutluyduk..
Gişede ilk anladigim şey Turk insaninin yüzde 90’nın saatli bomba olduğuydu.
Her an patlayabilir, yakip yikabilir ve bunu da buyuk ihtimalle şubene gelir ve sana yapar.
Nedense gişedekiler hep bir çömez görünür. Kabul edin yada etmeyin  bu meslektede boyledir, müşteri içinde böyledir.
Musteri hemen nerde sizin müdürünüz falan diye atarlanır mesela , müdüre gelene kadar en az 4 kişi gecmesi gerektigini bilmeyerek..
Müşteriler ve şubedeki arkadaşlariniz  sizi boyle duşünedursun Genel müdürlük ve ik sizi aşırı önemli hissettirmeye çalişır 
Siz bankanın yüzüsünüz derler, müşterimiz ilk sizi göruyor sizin davranışınıza , enerjinize ve hizmetinize gore bankamizla çalisiyor yada çalişmıyor..
Siz en önemli olansınız şubede derler..
Güzelde sayın İk sayın Genel Müdürlük önce bir gerçekleri görün..
Plazalarinızdan şubelerdeki pardon sizin deyiminiz ile sahayı en tepeden goörmeyin. Korkmayın halka karışın biraz, ölmezsiniz..
Bunu farkli bir konu olarak ayırıp sevgili gişeci arkadaslarim ile ilgili bugunki trajik gercekleri sizlerle paylasmak istiyorum..
Bankalarda yeni trendler, yeni sistemler , yeni musteri memnuniyetleri, yeni reklamlarda kasli, yakisikli , popular adamlar, 1.5 metre bacakli 18 lik  kizlari oynatmakla ve karsisina surekli 32 dis gulen asiri mutlu  banka personelini koymakla olmuyor .
Size dedim ya ne guzeldi 24 yasindaydim bankaya ilk basladigimda .. O zamanlar bankacilik henuz sayginligini , kurumlarda vicdanlarini yitirmemislerdi. Biz hakkaten kendimizi o kurumun o subenin en onemli yeri, personlleri  hissedebiliyorduk.Cunku mutluyduk.Her ne kadar musteri ariza cikarsa da mudurumuz arkamizdaydi cunku mudurdu simdikiler gibi mudurcuk degillerdi.Satis yonetmenerimiz destek olurlar , olmadiklari zaman konusursak yine olurlardi. 1 tane kart icin insanlar birbirini yemeye henuz baslamamislardi..Ne kadar da uzak geliyor…
Gunumuze gelelim..
Giseler yada ismini o kurum her ne koyduysa orasi yani.. kozmopolik bir hal aldi.
2 grupta genellemek istiyorum: 
1 – Yeni mezunlarimiz var, hayata yeni baslayanlar..
Hayaller , hayatlar gercekleriyle  ilk kez yuzlesecek olanlar..Heyecanlilar.. Dunyalari kurtaracagiz sananlari cogunlukta .. Senin 15 senedir yaptigin isi onlar 15 gunde ogrenmis , uygulamis ve bitirmis goruyorlar bir de bu jenerasyonun ozguveniyle sana bir guzel is ogretmeye kalkiyorlar. Pardon? Sen ilkokula giderken ben bankaciydim??
Ama sinirlenmemek lazim biliyor musunuz ben sanirim gercekten anliyorum..
Heyecanlarinin ve iclerinde ki o kariyer hirsinin sadece kurumlari tarafindan somurulmek oldugunu anladiklarinda en az bi 5 seneleri gitmis olacak . sen giderken ben donuyordum derler ya yaslilar artik yaslandim sanirim yada bu sadece tecrube.. bilmiyorum…herneyse 
2 – Hayaller kismindan siyrilmis hayatlar gercegi  yuzune tokat gibi carpan bir kesim var bir de..Bankasina 10-20 sene it gibi hizmet etmis olan .. iznine cikmayan , gecenin gerekirse  12 lerine kadar kalmis, calismis , didinmis, ailesini ihmal etmis, bu sacma sapan degisikliklerin hepsinde direnmis olan emekci personeller..
Onca yasanmislik, onca tecrube, onca emek…isler kotu gittiyse cok degil  1 – 2 ay hemen mudurcuk cagirir ve gise olmustur.onceden mudur havuzunda olman, bankanin neredeyse her is kolunda bugune kadar sayisiz basariyla odullendirilmen  onemli degil artik ..
Senelerdir eline degmeyen para, unuttugun kasa, dekonta yapman gereken dokum , mor isik , matikle islem alma , kronometre , insanlarin seni comez gormesi , grup araci , kasanin tutmamasi ,  iclerindeki hakli hazmedememezlik, isyan, hic susturamadigin `ben bunca yil sonra bunu mu hakettim` sorusu , gorev dusurumu almanin diger arkadaslarin tarafindan acinarak karsilanmasi , garip hedefler , garip system ..ve en basa geri donmenin saskinligi.. ve cok sevdigin bankanin artik seni gozden cikardiginin en somut kanitinin tam ortasinda..
Psikolojiyi dusunebiliyor musunuz?
Sayin Genel Mudurluk , Sayin IK , Sayin Bolgeler , Sayin Yonetmenler , Sayin Mudurler..
Bu insanlardan bir sey isterken, bu insanlardan bir sey talep ederken biraz empati yapmaniz gerekmiyor mu sizce de?
Inanin eski personellerinizden hic kimse zorunda olmasa o pozisyonda calismak istemez ve bildigim kadariyla bankacilikta 45 yasin uzeri calismayacak gibi bir kural yok..
Cogu ozel bankada zaten kayip yas araligi 40-50..
Yaslaniyorlar diye size bu kadar emek veren personellerinize ve onlarin bunca zamanki emeklerine  saygisizlik etmeye hakkiniz yok.
Goklerden , gokdelenlerden inin..yaptiklarini , yasattiklarini ve hissettirdiklerini gorun
Dedigim gibi olmezsiniz…
Ama belki vicdaninizin ne kadar oldugunu gormus olursunuz.
Sevgiler
subeci