Bankaların KMH çıkmazı

yazar:

kategori:

Bankacılık sektörünün bir dönem en karlı ve en önemli ürünü olan kredili mevduat hesapları şimdi başlarına bela oldu. KMH açtırmak için hedef veren bankalar bu kez kapattırmak için hedef veriyor.
Kredili mevduat hesapları bankaların keyfini kaçıran ürün haline geldi.
Kredi Kartları ile birlikte faiz oranı belirlenen kredili mevduat hesaplarında halen güncelleme yapılmaması bankaların bu ürünü kapattırmak için büyük çaba sarf etmelerine neden oluyor.
Daha bir kaç ay öncesine kadar personele verilen hedefler arasında bulunan kredili mevduat hesap açma, şimdi tam tersine döndü. Şube personeline kredili mevduat kapatma hedefi veriliyor.
FAİZ FARKI
Merkez Bankası’nın faiz oranlarını arttırması ile birlikte bankalar bu üründen ciddi zarar yazmaya başladılar. Kredili mevduat hesaplarında faiz oranı yüzde 24.4 olarak belirlendi. Ancak bankalar ihtiyaç ve diğer kredileri yüzde 35’ün üzerinde bir oranda kullandırıyorlar.
ASIL HEDEF KOBİ
Bankalar özellikle kobi müşterilerinin yüksek rakamlı kredili mevduat hesaplarını kapattırıp, yerine yüzde 40 civarındaki kredileri kullandırıyorlar. Gerek vatandaş gerekse Kobi esnafı bankalara sert tepki gösteriyor.