Akhisar”da Domat zeytini hasadı başladı

yazar:

kategori:

Türkiye”nin önemli sofralık zeytin üretim merkezlerinden Manisa Akhisar”da, bölgeye özgü yetişen, iriliği ve lezzeti ile diğer türlerden ayrılan Domat zeytininin hasadına başlandı.

Manisa Akhisar, 14 milyon zeytin ağacı varlığı ve yıllık ortalama 300 bin tonun üzerinde rekolteyle sofralık zeytinde iddialı merkezlerden biri.

Sabahın erken saatlerinde zeytin bahçelerine giden üreticiler, bölgede yaygın olarak yetişen Domat ve Uslu türlerini toplayıp işlenmek üzere tesislere gönderiyor.

Aroması, işleme tekniğine göre değişen, çoğunlukla dolmalık zeytin olarak kullanılan Domat zeytini, çekirdeği çıkarıldıktan sonra badem, sarımsak ya da biber gibi ürünlerle doldurularak salamura ediliyor. Ürünün önemli kısmı yurt dışına satılıyor, küçükleri ise dilimlenerek gıda sanayisinin kullanımına sunuluyor.

Domat zeytinini en çok Irak, Almanya, ABD ve İngiltere tercih etti

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2017-2018 zeytin ihracat sezonunda 100”e yakın ülkeye, 23 milyon dolar değerinde 13 bin 107 ton sofralık yeşil zeytin satıldı. İhracatın neredeyse tamamını Domat zeytini oluşturdu. Bu zeytini en çok Irak, Almanya, ABD ve İngiltere tercih etti.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Domat türünün Türkiye”nin yeşil zeytin ihtiyacını önemli ölçüde karşılamasının yanı sıra sofralık zeytin ihracatında da önemli paya sahip olduğunu söyledi.

Türkiye”nin sofralık zeytinde üretim başkenti "Akhisar"

Alhat, ilçenin zeytinciliğe yapılan yatırımlarla Türkiye”nin sofralık zeytinde üretim başkenti haline geldiğini, bu yıl 300 bin tonun üzerinde rekolte beklediklerini vurguladı. Alhat ayrıca, sektörün her geçen gün büyüdüğünü, özellikle Akhisar Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasıyla ürün çeşitliliğinin ve kalitesinin arttığını anlattı.

Akhisar”da yılda ortalama 100 bin ton civarında Domat türü zeytin üretildiğini belirten Alhat, şöyle konuştu:

"Domat türü işlenmesi yönüyle çok çeşitlilik gösteriyor. Herkesin damak zevkine göre bademli, sarımsaklı, biberli, sirkeli olarak hazırlayıp tüketime sunuyoruz. Her türlü damak zevkine ulaşmak istiyoruz. Domat zeytininin fenol bileşenleri yüksek, meyvemsiliği de fazla. Yağ verimi düşük ama kaliteli. Hatta bizim bölgemizde erken hasat satılan yağların hepsi Domat zeytininden çıkarılır. Aroması, işleme tekniğine göre değişkenlik gösterir. İsterseniz bu zeytinin tatlısını bile yapabilirsiniz. Çünkü fermantasyona göre suda acılığı bırakır, şekerli suda kaynatırsanız reçeli bile yapılabilir."