Avrupalı bankaların çirkin yüzü

yazar:

kategori:

TBB’nin son açıkladığı veriler, Avrupalı bankaların Türkiye’de çalışanlarını nasıl köle gibi kullandıklarını ortaya koydu. İşte yok artık denilecek rakamlar: 
Türkiye Bankalar Birliği Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri Kasım raporunu açıkladı. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında kıyaslamaların yer aldığı raporda en çok dikkat çeken, Türk bankacılarının adeta köle muamelesi ile karşılaştıkları.
TBB verilerine göre, Türkiye’de bankacıların iş yükü Avrupa’daki meslektaşlarından çok daha fazla. 
Avrupa Birliği’nde personel başına düşen nüfus sayısı 189 iken, Türkiye’de253. Yine bir başka dikkat çeken veri ise Avrupa Birliği’nde bin kişiye 173 şube hizmet verirken, Türkiye’de bu rakam sadece 12. Yani Türkiye’deki bankalar daha az şube ile daha çok insana hizmet veriyor.
Avrupa Birliği genelinde şube başına düşen nüfus 2950 iken Türkiye’de 6 bin 890’a çıkıyor. 
RESMEN SÖMÜRDÜLER
Yabancılar bankalar vasıtasıyla Türkiye’yi adeta sömürdüler. yine TBB verilerine göre, Özkaynak karlılığında Türkiye Macaristan’dan sonra en yüksek ülke durumunda.  Özkaynak karlılığı yüzde 15 ortalama seviyelerinde. Bu rakam, Malta, İtalya, İspanya ve Fransa’da sıfır iken, Hırvatistan, İrlanda, İngiltere, Portekiz, yunanistan ve Kıbrıs’ta eksilerde.

EDİTOR NOTU: 
Söz konusu veriler Türkiye’de bankacı sayısı 208 bin olarak hesaplanmıştır. Son verilere göre, bu sayı 195 bin seviyesinde.