Kredi Koruma Sigortan yoksa Kredin de yok uygulaması mı?

yazar:

kategori:

Ekonomik krizde Türk KOBİ’si can derdinde, Avrupalı banka kar peşinde. Fransız icadı olan“Yıllık Güvenli Hayat Kredi Koruma” sigortası tam bir vurguna dönüştü. Dünyada bir eşi benzeri olmayan sigorta kredi limiti açılan şirketlere zorunlu hale getirildi. 
Son günlerde Avrupa sermayeli  bankaya yönelik Ticari Kredi kullanan müşterilerden yoğun şikayetler gelmeye başladı.
İddialara göre Ticari Krediler onaylandıktan sonra kullanım aşamasında müşteriye “Yıllık Güvenli Hayat Kredi Koruma” sigortası dayatıldığı öne sürülüyor.
Bu durum banka kredilerini aldığı teminatlar yanında Sigorta yaparak dolaylı yoldan ek teminat mı sağlıyor sorularını gündeme getirdi. Kredi Poliçe Teminat Tutarlarının Kredi limiti kadar yapılması ve Başvuru içinde müşteriden ileriye yönelik yenileme beyanı almaları da bu iddiaları güçlendiriyor. Örneğin 1 milyon TL limiti olan bir firmanın sigortası 10.000.-TL tutmaktadır. Başka bir ifade ile müşteriye kredi limitinin % 1’i kadar ek maliyet yaratılıyor.
CUMHURBAŞKANI’NA ŞİKAYET
Öte yandan Fransız İcadı olarak nitelendirilen bu kredinin kendilerini zor durumda bıraktığını söyleyen iş dünyası konuyu Bakan Albayrak ve Cumhurbaşkanı’na aktarmaya hazırlanıyorlar. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiği şu günlerde Avrupa sermayeli bu bankanın kendilerini zorunlu kılınan sigorta ile yüksek maliyet çıkardığını belirten bir işadamı, “Sözde kredi faizi düşük tutuluyor ama zoraki sigorta ile alınan krediler tefeci oranını bile geçiyor. BDDK  buna ticari olduğu gerekçesiyle el atmıyor. BDDK ve Hazine yetkilileri, harekete geçmek için batmamızı mı bekliyorlar“diye şikayet ediyorlar.
CEP TO CEP!

Fransız icadı bu poliçeyi inceleyen bir finans uzmanı, bu konuda şunları söyledi:
Bankanın yaptığı sigorta poliçesi incelendiğinde de Bankanın verdiği Krediye yönelik yapıldığını kanıtlamaktadır.  Ayrıca Poliçelerin Dain-i Mürtehin olarak …….. Bankası A.Ş. olarak belirtilmesi de  Sigortada ödeme olması durumda ödemenin Bankaya yapılacağı öncelikli Kredi Riskine ödeme yapılacağı açıkça belirtilmekte.
Sigorta Poliçesinin 18-65 yaş grubuna yapılacağı belirtilerek ve sigortanın 70 yaşına kadar devam edebileceği belirtilerek bankadan Ticari İlişkisine girdiğiniz kullanmasanız bile Krediniz açık olduğu sürece bu sigortanın yapılacağı hali ile 18 yaşından ölene kadar kullanacağınız krediler için banka kredisini garantiye almış oluyor.
Bankanın “Yıllık Güvenli Hayat Kredi Koruma” sigortası dayatmasının Bankacılık Kanununa uygun olup olmadığı, müşterinin imzaladığı Genel Kredi Sözleşmelerinde bu yönde madde olmamasına rağmen niçin zorunlu uygulandığı tartışma yaratmıştır. BDDK’nın bu tür uygulamalar ile ilgili bankaları uyarıp uyarmadığı da ayrı bir tartışma konusu olmuştur. Bankaların sigorta dayatması son günlerde artması, zaten mağdur olan müşterilere karşı fırsatçılık yapılması şikayetleri artırmaktadır.”