Banka CEO’ları zor durumda

yazar:

kategori:

BDDK 2018 Aralık ayı Bankacılık Sektörü Verilerini yayınladı. 2015 yıl sonuna göre sektördeki Toplam aktif büyüklük % 73,37  artarak 3.867.135 ( milyon TL )’ye ulaştı. Bankacılık sektörünün Aktif büyüklüğünün bu kadar artmasına rağmen Karlar güz güldürmedi
Bankalarda USD Bazda Karlar Eridi
BDDK 2018 Aralık ayı Bankacılık Sektörü Verilerini yayınladı. 2015 yıl sonuna göre sektördeki Toplam aktif büyüklük % 73,37  artarak 3.867.135 ( milyon TL )’ye ulaştı.

Bankacılık sektörünün Aktif büyüklüğünün bu kadar artmasına rağmen Karlar güz güldürmedi. TL bazında Nicel olarak artmasına rağmen yıllık Karlılıkları USD’ye dönüştürdüğümüzde 2018/12. Ayda 2017 yıl sonuna göre % 21,17’lik bir kar erozyonu yaşadı. Bu durum 2018’de Banka Hisselerinin niçin % 50’lere varan değer kaybının yaşadığının haklılığını da göstermiş oldu. Ortaklar ve Hissedarlar bu durum karşısında şaşkınlık içine düşerken bazı bankaların yıl sonu bilançoları şimdiden merak konusu oldu. Zira bazı bankaların YP kredileri verimli kullanamadıkları gibi Hazine işlemlerinde ve Kambiyo karlarında ciddi zararlar yazmaları sürpriz olmayacaktır. Bu durum bu aşırı Kambiyo ve Sermaye İşlemlerinin Zararlarının hangi bankalarda olduğu hangi bankaların bu alanı iyi yönettiği  de önümüzdeki dönemde bankaların bilançolarını yayınlamaları ile birlikte ortaya çıkacaktır.

BDDK’nın Aralık raporuna göre Bankacılık Sektörü 2018 sonunu  40.881 ( milyon TL ) Kambiyo zararı ile yılı kapadığı görülmektedir. Bazı bankaların Hazineden sorumlu GM’lerin koltuklarının sallandığı ve önümüzdeki aylarda bu kadrolarda bankalar revizyona gitmesi sürpriz olmayacaktır.

Güçleri Şubelere Yetmiş
Bankalar küçülmeye giderek 2016 başında 12.194 şube sayısını 2018 sonunda 701 şube kapattığı görülmüştür. Aynı dönemde 8.618 personelin azalması ve işten çıkarılması da Bankaların her zamanki gibi faturayı  şubelere kestiğinin kanıtı olarak değerlendirilmiştir. Kısaca Güçleri Şubelere ve şubecilere yetmiş.

CEO’lar zor durumda
Banka bazında bilançolar henüz bilinmemekle birlikte ana tabloya bakıldığında bazı bankalarda CEO’ların bilançoyu savunmaları Hissedar ve Yönetim Kuruluna açıklamada zorlanacaklarını söylemek kehanet olmayacaktır. CEO’ların son yıllarda kullandığı Sermaye karlılıklarını gösteren ROE, ROA gibi oranlar da şimdiden bu sene alacakları primleri tehlikeli hale getirmiş bazı bankalarda yılı primsiz kapamaları sürpriz olmayacaktır. Bilançoların bazı bankalarda ciddi sapmalar yapması da GM ve GMY düzeyde değişiklikler olur mu soruları şimdiden kafalarda oluşmaya başlamıştır.