Hükümetten bankalara büyük kazık!

yazar:

kategori:

Bankaları kredi vermemek ve faizleri düşürmemekle suçlayan hükümet, bankaları büyük ceza verdi. Resmi Gazetede yayımlanan 7161 sayılı Torba Kanunu ile bankaların emekli sandıklarına verilen 5 puanlık prim teşviki kaldırıldı. Binlerce bankacıyı olumsuz etkiliyeblir.
İktidar 7161 sayılı Torba Kanunun içine öyle bir madde koydu ki,  bankaları ve banka çalışanlarını ciddi anlamda olumsuz etkileyecek. 
“31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin sekizinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır” düzenlemesini getirildi.
Bu düzenleme ile  Bankalar, sigorta şirketleri,ticaret ve sanayi odaları ve borsalar tarafından kendi personellerinin emeklilikleri için kurulan ve SGK gibi emeklilik hakkı sağlayan ve SGK’ya ileride devredileceği kabul edilen Emeklilik Sandıkları  olup, artık bu sandıklara toplanan primlere 5 puanlık hazine teşvikinden yararlanma imkanları ortadan kaldırıldı. 
Kaba bir hesap ile bankalar çalıştırdıkları personel için yüzde 5 teşvik primi alıyordu. Yani 10 bin personel çalıştıran bir banka her ay 500 bin lira devletten prim teşviki alıyordu.
İŞTEN ÇIKARTMALAR OLABİLİR
Bankalara tanınan prim teşvikinin kaldırılması ile personel maliyetinin artması nedeniyle bu kuruluşların yeni tedbir arayışına gidebilecekleri öne sürüldü. Bir uzman, “özellikle bankaların artan maliyetten kurtulmak için daha az personel çalıştırma yoluna gidebilir“yorumu yaptı.