TMSF da bankacının terfi hikayesi

yazar:

kategori:

İşsiz bir bankacının anıları… Bir dönem el konulan bankaları işleten TMSF da bir bankacı nasıl terfi oldu. Ahmet Amca’nın ilginç hikayesi.
Yazın staj yaptığım banka Fona devrolmuştu. 
Fon (*) ne demek canlı mı, cansız mı. eti kemiği var mı, yok mu, sonradan öğrendik.
Fon canlıymış, eti kemiği varmış. Fon şefkatli bir anne , bereketli bir baba toprağı imiş. 
Fonda geçen bir anımı sizinle paylaşmak istiyorum.  
Bankamız ikibinlerin başında TMSF devrolduktan sonra hemen bazı yönetimsel değişiklikler olmaya başladı. Biz küçükler ne olduğunu anlamıyorduk ama Eski Bankacıların ve Müdürlerin huzursuzlukları her halinden belli idi. Hele Onur Müdür.
Adam tek başına 70 kişilik en büyük şubeyi yönetiyordu.
Tek başına sanki banka kralı idi. Faiz ondan sorulurdu, kredi ondan sorulurdu,
Teminat Mektuplarının şahı idi. Hele hele para bulmaya şubemizin olduğu Basın Ekspres yolundan(Burası Bağcılardadır.)  Pendik’lere (İstanbul’un Anadolu yakasındaki en uç yeri) kadar gitmesi takdire şayandı. Pendik’te sarışın para mı (pardon) Fabrika mı ne varmış bilmiyorum.
Şube Müdür arabası ile haftada üç bazen beş  defa Pendik seferi yapardı. (Ne kaynakmış be, ne paraymış be.) Sonra tüm pazarlamacılar hafta sonu Cuma akşamı Kıbrıs’a giderlerdi. Kıbrıs bizim göz bebeğimiz. Gözümüze bir şey oldu mu kıyameti koparırız icabında . 
İşte Onur Kral Müdür’de hafta sonları Kral Pazarlama ekibi ile buraya giderdi. (Nedense kral pazarlama Ekibi hep müdürün gözde elemanlarıydı. Bi Ahmet AMCA gözde olamamıştı. Hem Ahmet isminden de gözde mi olurmuş. Gözde olabilmek için gerekenleri çok daha sonra büyüyünce öğrendim.) Orda haftalık toplantı mı varmış neymiş. Tüm haftalık yapılanlar, haftalık kazanılanlar masaya yatırılırmış. Nasıl oluyor bilmiyorum stajyeriz ya ondan bilmiyoruz.
Bu işe beni staja alan Ahmet Amca çok kızıyor. Ama elinden gelen bir şey yok. Elinden gelen bir şey olsa neler olacak neler. Ama Kral Müdür mevduat bulduğu, kredi sattığı için Genel Müdürlük Yönetimi tüm şımarıklıklarına katlanıyor. Olan Ahmet Amca gibi operasyonda çalışanlara oluyor. Ağız tadıyla bir kontrol bile yapamıyorlar. Yaptıkları tek şey: KRAL MÜDÜRÜN TÜM İŞLERİNİ MER’İ MEVZUATA UYDURMAK.
Evet bugün Fondan Engin bey ve bir heyet  (**) geldi. Herkes çok telaşlı. Fon bu (Önemli yani) . Fazla kalmadılar Ahmet Amca ve Kral Müdür ile kısa bir toplantı yaptılar ve gittiler. Akşam büyük toplantı vardı.
Ve Beklenen SON ;
Akşam şube işlemleri bittikten kasa ve evraklar kaldırıldıktan sonra şimdiye kadar görebileceğim en büyük toplantı için hazırlıklar başladı. Toplantıyı Ahmet Amca yönetiyordu. Kısa açıklama yaptı Ahmet Amca ve müdürün değiştiğini bildirdi. Eyt be Ahmet AMCA. Helal Olsun sana atık sıra sende dedim içimden.
Evet Ahmet Amca Fonda Operasyon Müdürü olmuştu ve tüm yetki kendisindeydi. Artık kendinden habersiz iş olmayacaktı. İşte tarihi toplantı ve AHMET AMCA, aldı eline sazı ve çalmaya başladı.
Arkadaşlar artık fonda işlemler önce yapılıp sonra kanuna uydurulmayacak. İşlemler direk kanun nizamında yapılacak. (Bu da ne demek. Anlayanlar anladı Eski Kral Başını öne eğdi. )
​Artık Basın Ekspres Yolu çevresinden müşteri arayacağız. Buradan PENDİK’e gitmeyeceğiz. YANİ BEN MÜSAADE ETMİYORUM. Ahmet Amca net konuştukça Eski Kral Müdür tırnaklarını yemeye başladı. Sonradan baktık ki. Tırnaklar yene yene bitmiş, El Parmaklarına geçilmişti. Eski de olsa bir krala bu kadar eziyet yapılmaz ki. Eziyetin büyüğü koyusu daha gerideydi. 
​Her hafta rutin şube toplantısı yapacaktı. Ne güzel bende katılacaktım şube toplantısına. Çok sevinmiştim. Ben de KIBRIS’a gidecektim. Aile bütçemiz uygun olmadığı için okul, ev, staj dışında bir yer bilmiyordum. Ne hayal ama. Ahmet müdür iyi gidiyordu. Sonra su koyuverdi. Haftalık rutin olarak Eski Kralın yaptığı toplantı KIBRIS’ta değil de şubede yapılacakmış. Herkes şok. Eski Müdür kızarmış yüzü renkten renge giriyordu. Yapma be Ahmet AMCA ….
Bağcılar nire KIBRIS nire.  Bir Eski Krala bu kadar yüklenilmez ki. Bu kadar MOBİNG yapılmaz ki. Genel Müdürlükte eski yönetim de yok. ESKİDEN YAPTIĞI GİBİ SENİ KİME ŞİKAYET EDECEK. Yok Ahmet bir şey bilmiyor, Yok Ahmet operasyondan habersiz. Yok Ahmet’iişten atalım yerine benim tanıdığım operasyoncu var onu alalım. (Tanıdığı operasyoncunun oturduğu yer uzak. Ta Pendik’ten buraya nasıl gelecek. Gelebilse direkt alacak yani)
​Bu kadar sıkıntıya gelemeyenler için de Ahmet AMCA çözümü açıkladı. Hiç kimse zorla çalışmak zorunda değildi. Elinde 70 adet beyaz kağıt ile toplantıya girmişti. Tüm personele beyaz kağıtları dağıttı. Bundan sonraki şube kurallarını anlattı. İstemeyen ayrılabilirdi. Ancak eski işler dolayısıyla Fon tarafından çağrılabilirlerdi. Ayrıca şubeden ayrılmaları halinde MASAK tarafından da çağrılıp eski işler konusunda bilgisi ve çalışması istenebilirdi. Bu nedir ya . hani  var ya Kırk katır Mı; Kırk Satır Mı. Sen hangisini istersin ;
​Bu günden sonra Fon Camiasında tek kraldan söz edildi. Ahmet AMCA. Fonda bazı bankalar satıldı bazıları satılmadı. Ama Ahmet AMCA ve Ahmet AMCA’lar bizin gözümüz kulağımız dahası vicdanımız oldular. Yaşasın Ahmet Amca , yaşasın Ahmet AMCA’lar . sizleri çok seviyoruz.
(*)Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) , 22 Temmuz 1983 yılında 70 sayılı kanun hükmündeki kararname çerçevesinde kurulmuştur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yani bilinen kısa adı ile TMSF, tasarruf sahiplerinin haklarını yolsuzluk ve usulsüzlüklerden korumak amacı ile kurulmuş bir devlet kurumudur.

(**) Engin Akçakocalı: 27 Ekim 2000 tarihinde Bank Kapital’in ve 6 Aralık 2000 tarihinde Demirbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fon’a devredilen Ulusalbank’a  Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı.