Mevduatta Akbank süprizi!

yazar:

kategori:

Dört büyüklerde Akbank şaşırttı. İş Bankası, Garanti ve Yapı Kredi Bankası mevduatta yüzde 20 civarında büyürken Akbank sadece 1.9 büyüdü.
2018 yıl sonu mali veriler yayınlandı. Dört büyükler olarak bilinen özel bankalardan Akbank ile rakipleri  arasında yıllık performansta ciddi farklar oluştu. Rakipleri yıllık bazda ortalama % 20 Mevduatlarda büyüme saplar iken Akbank sadece % 1,9 büyüme sağlayabilmesi şaşkınlık yarattı. Faiz oranlarının birbirine yakın olduğu dönemde Akbank’ın mevduatta yılı kayıp ile kapaması beklenen bir durum değildi. Banka CEO’sundan da  bu durum ile ilgili bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Mevduatta faiz oranlarının % 20’leri aştığı bir yılda %1,9 büyüme aslında küçülme sayılıyor zira vadeli mevduatlardaki eklenen faizi de düşündüğümüzde bankadan ciddi mevduat çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.
2017’den 2018 sonuna İş Bankası 42 milyar TL büyüme hacim ile farkı ciddi şekilde açtı. Garanti Bankasının 37 milyar TL Mevduat artışına karşılık YKB’de 34 milyar TL mevduat artışı ile hacimsel artışta çok yakın mesafede birbirini takip etti. Rakiplerdeki bu artışa karşılık Akbank’ta mevduat artışı sadece 4 milyar TL’de kaldı. Bu artışın mevduat hesaplarına verilen faiz artışı düşünüldüğünde mevduatta eksi net artış anlamına geliyor.
Uzmanlar, Mevduattaki kötü performansı  müşterilerin bankaya olan Güvenin sarsılması olarak yorumlandı. 2019’da bankanın eski sloganı olan “Güveninizin Eseri” reklamlarına geri dönmesini de uzmanlar mevduatlardaki bu kötü performansa bağlıyor.