BDDK CEO primlerine de el atacak mı?

yazar:

kategori:

BDDK temettüye dur dedi peki neredeyse karının yüzde 20’sini alan banka CEO’larına da dur diyecek mi? Tasarruf diyince ilk olarak şube personelini işten çıkartan üst yönetimin aldıkları karlar, borsadaki küçük hissedarı da olumsuz etkiliyor.
İş Banaksının Kar Payı dağıtım talebini BDDK, “Kurum, bankacılık sektörünün geneline ilişkin öz kaynak yapısının olabildiğince güçlü tutulmasına yönelik ihtiyatlı politikası paralelinde kârın bünyede bırakılması gerekliliğinden hareketle, Bankamız net dönem kârının Esas Sözleşmeye göre nakden dağıtılması talebini uygun bulmamıştır” açıklaması ile izin vermemiştir.
BDDK’nın bu kadar hassas olduğu ve Banka karlarının ekonominin içinde tutarak Piyasaya aktarılması tavrı günlerdir tartışma konusu olan Banka Üst Yöneticilerine yapılan ödemelere de BDDK belli bir düzenleme getirip getirmeyeceği; ayrıca küçük yatırımcıların haklarını korumak için SPK’nın bu konuda nasıl bir tavır alacağı da merak konusu oldu. Uzmanlar, TBB’nin de bu konuda öz eleştiri yapmasının iyi olacağı konusunda birleşti.
2008 krizinde hatırlanacağı gibi ABD ve AB ülkelerinde firma CEO’larının primleri tartışma konusu olmuş bazı kurum CEO’larının prim almasına kamu otoritesi sınırlama getirmişti.
İş Bankası en az ödemeyi yapıyor
Banka Karlılığına orantılı olarak en az ödeme İş Bankası tarafından yapılması dikkat çekti. Bankadaki “biz bilincinin” yüksek olmasının bunda etkili olduğu tahmin ediliyor.

Bazı bankaların Üst Yöneticilerine yapılan ödemeler banka karını yüzde 25’lerine yaklaşmış durumda. Kara göre Üst Yöneticilere en az ödeme yapan banka İş Bankası oldu. 2017 ve 2018 yıl sonu verilerine göre oranladığımızda banka karının yüzde 0,42’ına denk gelen kısmını İş Bankası 2018’de Üst Yöneticilere ödeme yaparken bu oran Akbank’ta yüzde 0,89 olurken; YKB’de yüzde 1,45 Garanti Bankasında 1,42 oldu.
Ne az ne çok denge grubu
Banka aktif büyüklüğü ve Karlılık düzeyleri dikkate alındığında Üst Yöneticilere yapılan ödemeler ters orantılı çıkması uzmanları da şaşırttı. ING, QNBFinansbank, TEB, Denizbank’ın içinde bulunduğu Banka karlarının yüzde 2,47 ile yüzde 4,75’i arasında gelecek şekilde Üst Yöneticilere ödeme yaptı.
Aktif büyüklük ve karlar küçüldükçe Üst Yöneticilere ödeme arttı
Aktşf büyüklüğün ve Karları düşük olan banka grubunda üst yöneticilere yapılan ödeme karlara orantılandığında % 25’leri buldu. Bu oran Aftifbank’ta yüzde 9,17; Alternatifbank’ta yüzde 9,58 olarak gerçekleşirken, Şekerbank’ta yüzde 24,47 olarak gerçekti, değerlendirilen bankalar arasında en yüksek ödeme ise ICBC’ye yapıldı. ICBC Türkiye’deki üst yöneticilerine 2018 karının yüzde 25,81’ine denk gelen ödeme yaptı. Uzmanlar bu kadar ödemenin banka bilançolarını direkt etkilediğini ve abartılı olduğu görüşünde birleşti.