S-400 YENİ BRUNSON MI OLACAK?

yazar:

kategori:

Dolar yeniden hareketlendi. S-400 konusunda Amerika ile yaşanan gerginlik dövizde yeni bir Brunson krizi mi geliyor tartışmalarına neden oldu.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerin son dönemde daha da arttığını görüyoruz.  Küresel ekonomi yavaşlıyor. Bu yavaşlamaya karşın ABD ekonomisi gücünü koruyor. Bizim en büyük ticaret partnerimiz AB’de ise her geçen gün tahminler kötüleşiyor. Bugün ECB kararı ile birlikte  bu tahminleri daha net göreceğiz. Ekonomiye ilişkin endişeler artarken hükümetin bu sürece vereceği tepkiler ise genel olarak 
maliye politikası genişlemeci adımlar. Bu adımların sonucu ise artan finansman ihtiyacını beraberinde getirecek. Bu sürecin kısa bir dönem süreceği beklentisi de açıkçası yok” dedi ve ekledi: 
 “Seçim öncesi artan endişelere son olarak ise Türkiye ABD  ilişkileri eklendi. Türkiye S-400 alımından vazgeçmeye niyetli  görünmüyor. Bu da ABD ile yeni bir kriz olacak mı sorusunu beraberinde getiriyor. Bu endişelerle birlikte yatırımcıların  TL’ye olan bakışı şu an için olumsuz kalmaya devam edecek  görünüyor.” 
Bankacılar 2019 başında gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarının kuvvetlendiği bir dönemden sonra şimdi gelişmekte olan ülkelere yönelik yeni bir kötümserliğin konuşulduğu bir  sürece de dikkat çekiyorlar. Türkiye Rusya’dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı.  
Erdoğan dün akşam 24 TV ve TV360 televizyonlarının ortak yayınında yaptığı açıklamada, “S-400 konusunda biz işi bitirdik, o bitmiş bir şey. Onu artık konuşmamızın anlamı yok. Çünkü gerek Sayın Putin ile gerekse Rusya ile biz bu anlaşmayı bitirmiş vaziyetteyiz. Yani kredi şartlarından ortak üretime varıncaya kadar bütün bunlar konuşuldu, anlaşıldı, imzalar atıldı bitti…Şimdi biz Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz. Belki S-400’den sonra S-500’e gireceğiz” dedi. 
ABD ise, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini  satın alma planlarından vazgeçmemesi halinde ABD’nin F-35 savaş  uçaklarını Türkiye’ye satmayacağı söyleminde bulunuyor. 

KAYNAK: Reuters