Katılım bankaları kendine mi çalışıyor?

yazar:

kategori:

Faizsiz sistem olduğu gerekçesiyle talep gören katılım bankaları yüzde 15 kar payı ile topladığı paraları piyasadaki bankaların seviyesinde kredi olarak kullandırıyor. İşte banka banka kar payları:
Katılım bankaları topladığı Mevduatlara ( ki sistemde Fon diye geçiyor )piyasanın çok altında Kar Payı dağıtması yatırımcıları üzdü.

Dağıtılan Kar Paylarının da aralarında önemli farklar oluşması tartışma konusu yaptı. Bazı bankalar yüzde 14 – 15 aralığında kalırken içlerinde en fazla Kar Payı oranı veren Kuveyt Türk Bankası oldu.
Tabi buna karşılık bu bankaların piyasaya göre düşük maliyet ile kredi verdiğini düşünüyorsanız  yanılıyorsunuz. Zira kredi maliyet oranları piyasa oranlarına çok yakın. Bu durum müşteriler tarafında da tartışma yarattı. Müşteriler bu kadar düşük maliyetler ile Mevduat / fon toplayan bankaların da kredi fazi oranlarının piyasaya göre düşük olması gerekirken niçin piyasa ile paralel yüksek tutulduğunu anlamadıklarını dile getiriyor.
Bu durumu gören müşteriler Katılım Bankalarının anlattıkları / reklamları ile yaptıklarının örtüşmediğini kendilerine yontuyor gibi bir algı oluşmaya başladığı üzerinde duruluyor.