Bankadan çalınan minareye kılıf!

yazar:

kategori:

KOBI direktöründen personele, komisyon ve ücretlere itiraz eden müşterilere söylenecek bahaneler kılavuzu. Ücreti aldık ama neden aldık? Sadece Türkiye’de olur denilecek bir olay!
Yerli sermayeli küçük ölçekli bir banka bu günlerde içten içe kaynıyor. Müşteri ve personelden gelen şikayetler son günlerde artmaya başladı.
Aylardır müşterilerden gelen “saçma sapan uyduruk masraf komisyon alıyorlar, hakkımızı aramamıza rağmen ilgilenen yok resmen vatandaşı soyuyorlar” şikayetler daha da sıklaştı.
Ücret ve Komisyonlar dayanağı var mıydı ?
Banka KOBİ Direktörü Banka personelime gönderilen elektronik postada,  müşterilerden gelen hak arama taleplerine ne cevap vereceklerine kadar yazdı. Özellikle de belirtilen açıklamalar dışında başka açıklama yapılmaması belirtildi.
Mail’den birkaç diyalog örneğini yazalım :
Müşteri : Dönemsel Hizmet Komisyonu nedir ?
Cevap : “Dönemsel Hizmet Komisyonu” kredili müşterilerimizden tahsil edilen; ilk kredi ilişkisinin başladığı günden itibaren maksimum 1 yıl süre geçtikten sonra 3 ayda bir alınan bankamızın kullandırmış olduğu kredi ile ilgili risk merkezine yapılan bildirimleri, sistem kayıtlarının arşivlenmesi, şube, çağrı merkez,, internet-mobil-atm gibi kanallardan hizmet verilmesinin devamı için tahsil edilmektedir.
Müşteri : Kredimi ilk aldığımda zaten benden komisyon aldınız, faiz de alıyorsunuz
Cevap : Kredinizi kullandığınızda sizden alınan komisyon ve faiz, kredinin finansal maliyetine ve kullanım işlemi sırasında oluşan diğer maliyetlere karşılık olarak alınıyor. Bu komisyon ise, sizlere verilen hizmet kalitesinin devamı için  alınmaktadır. ( Örn. Kredi ile ilgili risk merkezine yapılan bildirimleri, sistem kayıtlarının arşivlenmesi, şube, çağrı merkezi, internet-mobil-atm gibi kanallardan hizmet verilmesi ).
Müşteri : Daha önceden almıyordunuz şimdi nereden çıktı? Ben eski müşterinizim !
Cevap : Değişen piyasa koşulları sebebiyle bugüne kadar ücretsiz sunduğumuz bu hizmetlerin kalitesinin sizi memnun edecek seviyede devam edebilmesi için 06/06/2018 tarihi itibarı ile bu ücret tahsil edilmeye başlanmıştır.
Müşteri : Bu ücretin yasal dayanağı nedir ?
Cevap : Türk Ticaret Kanunu’na göre bankalar verdikleri tüm bankacılık hizmetleri için ücret talep edebilmektedirler. Ayrıca sizinle yaptığımız kredi sözleşmelerinde de kredinizle ilişkili verilen hizmetler için ücret talep edinilebileceği belirtiliyor.
Müşteri : Diğer bankalarda bu kadar çok masraf  ödemiyorum, sizde neden böyle?
Cevap :  Her bankanın fiyat politikası farklı olabilir. Bazı işlemler bir bankada daha düşükken bazı işlemler daha yüksek ücretli olabilir.
Uzmanlar,BDDK’nın bankalar arasında çeşitli isimler altında aldığı ücret ve komisyonlara bir standart getirmesinin zamanı gelmiş durumda” diye yorum yapıyor. Zira çoğu durumda müşteri bankalar karşısında çaresiz ve savunmasız kalmaktadır.