KGF kefaleti yarın bitiyor!

yazar:

kategori:

Darbe sonrası sıkışan ekonomiyi desteklemek için devreye sokulan KGF’de sona gelindi. KGF bankalara bir mail atarak, protokolü 29 Mart itibariyle sonlandırdığını açıkladı.
Darbe girişimi sonrası ekonomiyi desteklemek için devreye alınan ve sonrasında da yeni kefalet dilimleriyle devamı gelen Kredi Garanti Fonu destekli kefalet protokolleri 29 Mart itibarıyla  sonlanıyor.
Reuters’in haberine göre,  bu durum KGF tarafından bankalara bir mail ile bildirildi.
29 Mart saat 1800 itibarıyla 200 milyar TL’lik, 52.5 milyar TL’lik, ve 32.5 milyar TL’lik kefalet programları kapsamında yeni başvuru alınmayacağı bankalara duyuruldu.
Böylece darbe girişimi sonrası devreye alınan ve 2017’de sağlanan kredi büyümesinin ve GSHY büyümesinin motoru olarak tanımlanan ve sonraki yıllarda da sürdürülen bu kapsamdaki KGF kredileri artık kullandırılmayacak. Bankalara gönderilen mailde bu tarihten sonra sadece kefalet limiti rezerve edilmiş olan ve tahsis süreçleri devam eden işlemlerin sonuçlandırılacağı belirtildi.
Mailde, “Söz konusu kefalet protokolleri kapsamında her bir kredi veren için KOBİT ekranlarında tanımlanmış bulunan kefalet limitlerinin kalan kısmı iptal edileceğinden kesinlikle yeni başvuru girişi yapılmayacaktır” denildi.
Bilgilendirmeye göre, KGF ile bankalar arasında imzalanan kefalet protokolleri kapsamında bankalara tahsis edilerek, tahsil edilen muhtelif portföylerde dağınık şekilde kalan bakiye kefalet tutarları önümüzdeki dönemde yeni kefalet ürünleri ortaya konması halinde bir araya toplanarak değerlendirilebilecek.