Bankacılıkta vicdansız ve traji-komik yeni trend: Part-Time Bankacılık

GÜRCAN KONUR YAZIYOR: Özel bir banka binin üzerinde personel çıkartıp yerine part-time çalışacak kişiler alıyor. 
Eskiden bazı hizmetlerin alımında ,(örneğin, sahada kredi kartı satışı veya güvenlik görevlisi, temizlik elemanı vb.)  taşeron firmalar vasıtası ile eleman çalıştırılırdı, ama bunlar bile çoğu zaman , part değil, tam zamanlı çalışanlardan oluşurdu, sadece kadroları bankada olmaz, hizmetinin karşılığı taşeron firmaya ödenirdi.
Şimdi ilk defa yerli sermayeli bir büyük banka, yarı zamanlı olarak, şubeler için gişe yetkilisi ve genel müdürlük için takım asistanı ilanları ile lisans eğitimi almakta olan üniversite 2., 3. ve son sınıf öğrencilerini ve yeni lisans  mezunlarını işe davet ediyor. 
Bu adaylara haftanın 2,5 günü yani toplamda 20 saat  çalışacakları ve aylık olarak yarı asgari ücret olan 1.000 TL.nın ödeneceği belirtiliyormuş. Deneyimsiz olanlar tercih edilecekmiş. Bir saatlik net  ücret 12,5 lira olacakmış. 
ÇARESİZ GENÇLER
Başvuran gençlere, çalışmanızdan memnun kalırsak, ileride kadroya alabiliriz yalanı da söyleniyormuş. Ekonomik kriz nedeniyle başka  iş bulamayan gençler, mecburen yoğun ilgi gösteriyormuş.
Bu adaylar daha önce başka işlerde çalışmadıkları için, deneyimsizler, ama bu nedenle, İşkur bünyesinde iş başında eğitim stajından yararlanabiliyorlar, bu işverene 12 ay süresince  vergi ve SGK primi ödememe avantajı sağladığı gibi, aldıkları maaşın ilk 3 ayının İşkur bünyesinden ödenmesi avantajı da sağlıyor.
NEDEN YENİ ELEMAN ALMAK İSTİYOR?
Peki bu banka dahil, birçok banka kriz nedeniyle, şube kapatıp, personel çıkarırıken, geçen yılki karı ve rakamları azalan bu banka neden yeni eleman almak istiyor acaba? 
Bu banka başta İstanbul, Ankara, İzmir, Konya gibi yerler olmak üzere, yeni bir şube dizaynı ve yapılanmasına gidiyor. Bu kapsamda yenilenen şubelerde sadece iki gişe için yer bırakılarak, kalan gişelerin yerine en az iki adet yeni tip ATM cihazı konularak 50 bin ve altındaki işlemler bu ATM’ler vasıtası ile yapılırken, 50 bin üzeri işlemler ve müşteri temsilcilerinin yönlendirdiği özel müşterilerin işlemler, gişeler vasıtası ile yapılıyor. 
TOPLU ÇIKARTMA
Tabii ki  bu durumda mevcut gişe yetkilileri atıl kalacak, bu personelin seçimlerden sonra toplu halde işten çıkarılacağı duyumu var, ayrıca çağrı merkezi gibi kalabalık kadrosu olan birimlerdeki kadrolu personel sayısından da  tasarrufta bulunularak , yaklaşık 1000-1500 kişinin toplu olarak işten çıkarılacağı konuşuluyor, listeler bölge ve genel müdürlük birimlerinde çoktan hazır halde bekletiliyormuş.
Kadrolu personel, asgari ücretin üzerinde maaş, 3 ayda bir, bir maaş tutarında  ikramiye , aylık yemek kuponu ve özel sağlık yardımları ile çocuk-aile yardımı, haftalık  ücretli izin ve yıllık ücretli izin, resmi tatil günlerinde ücretli izin, fazla mesai, sendikalı olma vb. ek ödentilere ve haklara sahipken, yarı zamanlı çalıştırılacak personele ödenmesi gereken tutar bunun  çok çok altında olacak ve birçok diğer hakka da sahip olamayacak. 
TAZMİNAT ÖDEMEYE GEREK YOK!
Banka, işe aldıktan bir süre sonra, artık beğenmediği yarı zamanlı personeli, bir daha çağırmamak hakkına sahip olduğu için, tazminat ödemesine de gerek kalmadan işten çıkarabilecek, işe iade davası, tazminat vb. işlerle uğaraşmayacak.
Eğer bu iş tutarsa, belki kobi temsilcisi, veya şube müdürü gibi görevler için de aynı yarı zamanlı çalışma yöntemi izlenecek. Hatta bazı yarı zamanlı personel, rakip olan iki ayrı bankada aynı zamanda çalışabilecek, haftanın yarısı örneğin, “A”bankta çalışırken, kalan yarısında “B”bankta çalışacak.
KÖFTECİDEN BANKAYA
Eski bir banka reklam vardı, güya şube müdürü yan komşusu köfteci esnafa öğle yemeği için gittiğinde, oranın garsonunun hasta olduğu için gelemediğini görünce, önlüğü giyerek,  müşterilere servis yapıyordu. Müşteriler müdürü garson olarak görünce, çok şaşırıyordu, ama böyle giderse, yan köftecide part-time garsonluk yapan üniversite öğrencisi, arta kalan zamanda bankada gişe yetkilisi olarak karşımıza çıkabilecek. Sabah karşımızda bankacı olarak gördüğümüz genç, öğleden sonra balıkçıda karşımıza “bu palamutlar canlı” diye bağırırken çıkabilecek.
10 BİN KİŞİ BAŞVURDU
Bu bankanın web sayfasında yarı zamanlı iş  ilanları yayınlanmaya başladıktan sonra, 10 bin civarında  başvuru geldiği söyleniyor, işin ilginç yanı  öncelikle eleman alınacak iller, yeni tip şube içi ATM modeli ile çalışacak olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya gibi  illerden oluşuyor.
İşin Türkçesi, banka eski  kadrolu elemanları işten çıkarıp, kasalarını deneyimsiz öğrencilere terk edecek, tek dertleri de personel  maliyetini azaltmak… 
Bu vicdansız ve traji-komik, itibar düşürücü  “zihni sinir procesi”ne Çalışma Bakanlığı, SGK, BDDK ve ilgili sendika sessiz kalmaya devam mı edecek  acaba, hep beraber göreceğiz.
Yeterli kasa deneyimi olmayan öğrencilere yaptırılacak gişe işlemlerinde, öğrenci kasa noksanı verdiğinde direkt maaşından kesilerek, hemen  işten bile çıkarılabilinecek, öğrenci para kazanayım derken, maaş almak bir yana bankaya borçlu çıkacak.
Bazı büyük kurumsal perakende hazır giyim firmaları yılbaşı veya bayram arifesinde destek elemanı adı altında öğrenci gençleri yarı zamanlı çalıştırıyor, ama bu iş ile bankacılık çok farklıdır, bu sektörde bu şekilde eleman çalıştıramazsınız.
Şube içi ATM’lerde para çekerken ve para yatırırken mutlaka mikroçipli banka kartınız olmak zorunda, ayrıca para çekerken cep telefonunuza gelen şifreyi de girmek zorundasınız, Ama büyük rakamlarla para çekerken, para gözüne sığmadığı için, makine  iki defada parayı verebiliyor, ekranı takip etmezseniz, paranızın kalanı sizden sonraki müşteri tarafından alınabiliyor. 
Ticari müşterisiniz, o gün çekiniz var, denkleştirip, yatırırken makine hata yapıp, parayı ATM’nin çöp gözüne atarak hesabınıza geçmiyor, itiraz ettiğinizde akşam günsonu yapıldığında fazlalık çıktığı görülürse hesabınıza geçileceği söyleniyor. O gün paranız varken, çekiniz yazılmış, kimsenin umurunda olmuyor.
Bankacılık vicdanla ve insanla yapılır, insansız ve vicdansız yapılan bankacılık değil, duygusuz fırsatçılıktır.
Bu bankada Part-time çalışmayı düşünen gençlere aşağıdaki şarkıyı ithaf edelim:
Kırmızılım 
Boyu posu tam bana göre,
Vurulurum, göz göre göre,
Yazılırım, düşerim peşine,
Acımasız gece, yine toz pembe,
Gece olur, sana dayanamam,
Sabah olur, belki tanıyamam,
Sokulamam sana, dokunamam,
Kırmızılım sana yandı canım
Akıllı dur dedi bana babam,
Kırmızılım sana yandı canım,
Beyaz ata binerim, yanına koşarım,
Aşk alırım… 
(Atilla Taş)