Kamular Faiz mi arttıracak?

yazar:

kategori:

Bankacılık kulislerinde kamu bankalarının ticari kredi faizlerini salı gününden itibaren arttırabileceğini konuşuyor.
Kamu bankaları seçimlerin bitmesi ile birlikte kredilerde de sert frene bastı. Seçim sonları Spot ve Taksitli kredilerin durduğuna dair piyasadan yoğun şikayetler gelmeye başladı. Hatırlanacağı gibi daha seçim bittiği hafta Türkiye’nin büyük yerli bankası % 4-5 Ticari Kredilerde faiz artırmış faizleri yüzde 30’lara  yükseltmiş, piyasalardan fırsatçılıkla suçlanmıştı.
Kamu Bankaları da faiz mi yükseltecek ?
Seçim dönemlerinde düşük faizler ve KGF kredileri ile piyasayı fonlayan bankalar seçim sonu kredi iştahını kapadı. Piyasadaki orta ölçekli yabancı bankalar yüzde 2-3 faiz artırırken Kamu bankaların da bu hafta Ticari Kredilerde faiz artışına gideceği söylentileri piyasada dillendirilir oldu. Kamu Bankalarında spot kredilerinin de durdurulduğu fiyatlama yapılamadığı kapanan spot krediler için sınırlı hacimde rotatif krediler verildiği de piyasalardan gelen şikayetler arasında. Faiz oranlarının artışının nelerin tetiklediği ise ayrıca sorgulanır oldu.
TCMB’nin önceliği hala Enflasyon
Uzun yıllar TCMB’nin ana stratejisi Enflasyonu kontrol alma çabaları güncelliğini korumak ile birlikte kurlardaki yükselme ÜFE’yi tetiklemekte, Faiz oranlarındaki yükselme de enflasyondaki hedeflemeyi zorlaştırıcı unsur olarak kendini göstermekte. Piyasa 2018 Ağustosu gibi bir kaosu daha kaldıracak güçte olmadığını uzmanlar dillendiriyor.
İstanbul Belediye Seçimlerindeki Belirsizlik etkili mi
Siyasi anlamda seçimler bitiyor uzun bir süre seçim olmayacak siyasi istikrar gelecek diye düşünülürken İstanbul Belediye Seçimlerindeki belirsizlik piyasalarda olumsuz algılanmaya başlandı. Bu sürecin bir an önce bitmesi Piyasalarda olumlu etki yapabilir.
Bakan Berat Albayrak ABD ziyareti etkisi mi
Yeni açıklana Program ve devamında ABD’ye bir heyet halinde yapılan ziyaretten beklenen olumlu haberlerin gelmemesi hiç kuşkusuz olumsuz bir ortam yaratıyor ve piyasa için gerekli olan moral motivasyon etkisini sınırlı hale getiriyor. Üzerine F35 ve  S-400 krizindeki belirsizlik de piyasaları kaygılandırır hale gelmiş durumda.
Birbirine bağlı olan ve girift hale gelmiş olan gelişmelerin bir an önce kontrol altına alınarak Piyasalara olumlu sinyaller verilmesi Piyasalardaki olumsuz havanın dağıtılması için kritik önem arz haline gelmiş durumda.