Doları Financial Times ateşledi

yazar:

kategori:

Financial Times’da çıkan bir haber doların yeniden 3.800 TL’nin üzerine çıkmasına neden oldu.
Financial Times’da çıkan “Turkey props up reserves with billions of dollars in short-term borrowing” (Türkiye  rezervlerini milyarlarca dolar borçla takviye ediyor) başlıklı  haber dövizin sert yükselişine neden oldu. Dolar 5.840 TL’ye kadar yükseldi.  Saat 12.50 itibariyle 5.827 TL’den işlem görüyor.
İŞTE O HABER
Haber “TCMB rezervlerini kısa vadeli dolar borçla takviye ederek olası bir krizde TL’yi savunma gücünü abartıyor” ifadeleriyle başlıyor.
TCMB’nin en son raporunda net rezervleri 28.1 milyar dolar hesaplandı. Fakat, FT’nin swap işlemleri ayıklandıktan sonra bulduğu meblağ sadece 16 milyar dolar. TCMB, Gelişmekte Olan Ülkeler  (GOÜ, Piyasalar =  GOP) içinde kısa vadeli dıç borçlarına oranla en az F/X rezerv tutan MB, bu yüzden de olası para kaçışlarına karşı “ekonomimizin kırılgan” olduğu söyleniyor.
FT’nin müracatı üzerine yazılı bir cevap yollayan TCMB swap işlemlerinin rezerv meblağını etkileyebileceğini kabul etti, fakat muhasebeleştirmenin uluslararası normlara uygun olduğunun altını çizdi. Ancak, FT’nin  görüştüğü bazı piyasa katılımcıları bu açıklamadan sonra dahi rahatsızlıklarını ifade ettiler. Investec Bankası GOP  traderı Julian Rimmer “Bu (swapların) olağan işlemler olduğunu düşünmüyorum. Merkez Bankaları gerçekler hususunda bu denli ketum olmamalı” yorumunu yaptı.