İş bankası’nda güçler savaşı

Pazartesi günü İstanbul’da ilginç bir genel kurul yapılıyor. İş Bankası Emeklileri Derneği İsemder’in genel kurulu  oldukça önemli. Peki bu genel kurul neden önemli?
İstanbul’da pazartesi günü ilginç bir derneğin gelen kurulu yapılacak.  Bu sıradan gibi görünen genel kurul olmasına rağmen aslında Türkiye’nin en büyük bankasının yönetimini etkiliyor.
İş Bankası’nın yönetimi 11 üyeden oluşuyor. Bunun Genel Müdür dahil 6 üyesi İş Bankası’nın yüzde 40 hissesine sahip olan İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik Vakfı tarafından atanıyor.
Bu Munzam Vakfı’nın İş Bankası Çalışan, emekli, dul ve yetimlerinden oluşan 50 bin yararlanı var. Bunun 44 bin 800’ünün oy hakkı. Oy hakkı olanlarının da 25 bini çalışanlar. Geriye kalan 20 bin kişi ise emekli.  
İş Bankası Emeklileri Derneği İsemder’in genel kurulu da bu nedenle büyük önem taşıyor.  Her üç yılda bir genel kurul yapan derneğin yaklaşık 14 bin üyesi var. Bu üyeler aynı zamanda İş Bankası’nın yüzde 40 hissesini elinde bulunduran Munzam Vakfı’nın da bir parçası. Bu derneğin yönetimi bu nedenle çok önemli.
Derneğe hükmeden Munzam Vakfı’nda da güçlü olması anlamına geliyor.
Kamuoyu her ne kadar İş Bankası hisselerinin sahibini Atatürk’e ait olan CHP hisseleri olarak bilse de gerçek patron çalışan ve emeklilerin Munzam Sandığı. Yüzde 40 hissesi ile İş Bankası’nda gerçek patron.
Munzam Sandığı yönetim kurulu başkanı Ersin Özince.
Daha bir ay öncesine kadar aynı zamanda İş Bankası’nın da başındaydı.  Buradaki yönetim şekli dünyanın hiçbir şirketinde yok. Düşünün Ersin Özince, İş Bankası’nda bir çalışan. Bu kişi aynı zamanda hesap vermekle ve kendisini denetleyecek ana hissedarın da başında.  Yani hem icracı hem denetleyici.
Ersin Özince yıllarca İş Bankası’nı bu şekilde yönetti. Tabii ki aynı zamanda kendisini de denetledi.
İlginç değil mi?
İşte bu Munzam Sandığı’nda güç demek İş Bankası’na hükmetmektir.
İLGİNÇ OLAYLAR
Bu dernekte ilginç şeyler oluyor. Derneğin bazı üyeleri örgütlü sendika Basisen ile çatışma halinde.  Basisen ’in başında 35 yıldır 80 yaşındaki Metin Tiryakioğlu var.
Metin Tiryakioğlu İş Bankası’nın aslında gizli patronu diyebiliriz. Sendika olarak Munzam Sandığı’na da hükmediyor. Çünkü sandığın üyelerinin büyük bir bölümü halen iş bankası çalanları.  Yani Basisen üyesi.
Doğal olarak da munzamın en önemli yöneticisi.
Tam bir güçler savaşı.  Çalışanlarının tamamının sendika üyesi olması nedeniyle o tarafı garantileyen Basisen doğal olarak dışarda kalan 20 bin emekliyi de garanti altına almak istiyor. Bunun için emekli derneğinde çatlak seslere karşı adeta mücadele ediyor. Emeklilerden bir bölümü Basisen ve Tiryakioğlu’na karşı bayrak açmış.  Dernek genel kurulunda söz sahibi olmaya çalışıyorlar.
Şu ana kadar başaramadılar.
Ya bundan sonra?
Bence şansları yok. Çünkü pazartesi günü yapılacak genel kurula 600-700 kişilik üye İstanbul’a geliyor.  Dahası getiriliyor. İddialara göre, Anadolu’dan gelecek olanları Basisen getirttiriyor ve de ağırlıyor. Bu kişiler İstanbul’a hangi araçlarla geliyor, kim karşılıyor, dahası İstanbul’da bunların yeme içme ve konaklaması nasıl oluyor?
Sendika tarafından karşılanıyor ise sendikanın emekliye hizmet verme gibi bir misyonu yok. Çünkü çalışanlarından topladığı aidatlarla ayakta duruyor.
Peki dernek karşılıyor olabilir mi? Öyle ise bunu hangi para ve bütçe ile yapıyor? Yapıyor ise bütün üyelere bu çağrıyı yapıyor mu? Neden sınırlı sayıda insan bu genel kurula geliyor?
Yine ilginç bir iddia ise gelen üyelerin büyük bir bölümünün yakınları halen İş Bankası çalışanı yani Basisen üyesi. Basisen İş Bankası’nda mutlak güç.
Kamuoyu yüzde 25 CHP hissesi ile meşgul olurken, yüzde 40 ile bankaya hükmeden bir vakıf sesiz sedasız yoluna devam ediyor.
Dernek genel kurulunda muhalefet eden ve dolaysıyla da Basisen’e karşı isyan bayrağı açan grubun en büyük endişesi İktidarın İş Bankası’nı ele geçirme operasyonunu Munzam Sandığı üzerinden yapması.
Yapabilir mi? Muhaliflere göre, gidişat iyi değil. Tüm güç savaşları ve isyanlar gösteriyor ki, İs Bankası tarafında sular uzun bir süre durulmayacak.