Bankalar Müşterilerini Yabancı Paraya mı Yönlendirdi ?

yazar:

kategori:

Döviz mevduat hesapları TL mevduatını geçti. Peki bu artışın ardında yatan sebep, bankaların yönlendirmesi mi? İşte en son verilere göre bu sorunun yanıtı:
Bankaların 2019 ilk çeyrek Mali Verilerini açıklaması ile birlikte detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Paramedya ekibi Bankalardaki mevduatın Türk Parası ve Yabancı Para dağılımını bilançolarından çıkararak tabloya döktü. Listede şu ana kadar verilerini Kamuoyu ile paylaşan ve KAP bildirimleri yapılan 13 banka var. Kamu ve Katılım bankaları listede yer almadı.
Türkiye Ortalaması Ne durumda?
Mevduatların Türkiye Ortalamasına baktığımızda 2018 sununda yüzde 51,4’lük mevduat Türk Parasında iken 2019 Mart sonunda yüzde 46,3’e düşmüş durumda. Ciddi bir şekilde TL’den kaçış tespit edildi. Mayıs başında ufak bir düzeltme yaparak yüzde 46,6’ya yükselmesine rağmen Mevduat sahipleri ağırlıklı Türk Parasında kalmayı tercih etti. Uzmanlar bu durumu GÜVEN sorununun devam etmesi olarak yorumluyor. 
Değerlendirilen Bankalarda durum nasıl ?
Değerlendirilmesi yapılan bankalardan hacimsel olarak Mevduatın büyük bölümüne sahip Akbank, İş Bankası, YKB ve Garanti Bankası müşterilerinin Türk Parasında kalmayı tercih etmedikleri görüldü. Söz konusu bu dört büyük banka müşterileri Türkiye ortalamasının altında Türk Parasında kalmayı tercih etti. QNBFinansbak, Denizbank Mevduat müşterileri Türk Parasında ortalamanın üzerinde yer alırken, TEB, Şekerbank ve ING yüzde 50’nin üzerinde mevduat Türk Parası olarak tutulduğu görüldü.
Bankalar müşterilerini Yabancı Paraya Yönlendirdi mi ?
Bankalar arasında Türk Parası Yabancı Para dağılımında sapmaların fazla olması durumunun “Bankaların müşterileri bu yönde yönlendirip yönlendirmediği” sorularını da gündeme getirdi. Zira banka bilançolarına bakıldığında bazı bankaların Türev ve Piyasa İşlemlerinden ciddi gelir sağladıkları görülüyor. Uzmanlar Şirketlerin döviz kredileri, ithalat işlemleri, akreditif ödemeleri gibi dövizli işlemlerinde dövize talep yaratmasının normal olduğunu fakat Gerçek Kişilerin yüksek TL faizine rağmen Yabancı Parada kalmayı tercih etmesinin tamamen güven sorunundan kaynaklandığının altını çiziyor.