Ziraat Bankası Türev İşlemlerinden Niçin Zarar Ediyor?

yazar:

kategori:

Bankalar 2019 ilk çeyrek mali verilerini açıklamaya başlamaları ile birlikte ilginç fotoğraflar ortaya çıkmaya başaldı. Bankların Gelir Tbalosunda gösterdikleri Ticari Kar Kazanç işlemlerinden Türev İşlemelrden Kar / Zarar bölümünde incelendiğinde bankalar Kar yaparken sadece Ziraat’in  zarar yapması dikkat çekti. 
Diğer Bankalar Kar yaparken Ziraat Bankası zarar yapıyor
Kabaca “Türev Finansal İşlemler” dediğimiz ve bankaların Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ve kendi aralarında veya yabancı bankalarla tezgah üstü piyasada yaptıkları swap, futures, opsiyon, forward işlemlerdir. 
Bankalar 2019 ilk çeyrek mali verilerini açıklamaya başlamaları ile birlikte ilginç fotoğraflar ortaya çıkmaya başaldı. Bankların Gelir Tbalosunda gösterdikleri Ticeri Kar Kazanç işlemlerinden “Türev İşlemelrden Kar / Zarar” bölümünde incelediğimiz bankalar Kar yaparken sadece Ziraat Bankasının zarar yapması dikkat çekti. Sadece dört büyük banka değil Kamu Bankalarının içinde sedece Ziraat Bankasının zarar göstermesi tartışma konusu oldu.
Ziraat Bankası Zararı ne kadar?
Türev Finansal İşlemlerde, 2018 ilk çeyreğinde 450 milyon TL zarar yazan ve 2018 yıl sonunu  3,5 milyar TL Zarar ile kapatan bankanın 2019 ilk üç ayında da zarar etmeye devam ettiği ortaya çıktı. 2019 ilk çeyrek mali verilerinin açıklaması ile birlikte Ziraat Bankası Türen Finansal İşlemlerinden 1 milyar 590 milyon TL Zarar yaptığı ortaya çıktı. 2018’in ilk çeyreğinde ve 2019’un ilk çeyreğinde dört büyük özel banka ve Kamu Bnakaları arasında Zarar eden tek banka oldu.
Ziraat Bankası Zararı merak uyandırdı
Türev Finansal İşlemlerde deeğrlendirmeye alınan dört büyük özel banka ve Halkbank ile Vakıfbank arasında sadece Ziraat Bankasının zarar yapmasının ne gibi nedenleri olduğu üzerinde uzmalarda da şaşkınlık yarattı. Cevaplanası gereken sorular :
-Ziraat Bankasının Hazine Servisinde ciddi sorun olduğu belli, sorun ne ?
-Ziraat Bankası üzerinden Türev Piyasalarda spekülatif işlemler mi yapılıyor ?
-Ziraat Bankasının bunu sorgulamamasını mümkün olmadığını fakat şu ana kadar bu işlemlerden ceza alan personel oldu mu?
-Kamu Bankasının zarara uğratılma işlemlerinde karar alıcı kim ?
-Ziraat Bankası zarar ediyor ise, karşı işlemlerde Kar eden kim ?