Bankalardan çıkan 8 milyar USD Mayıs’ta geri döndü

yazar:

kategori:

Piyasalardan çıkan 8 milyar dolar tekrar sisteme geri döndü. İşte 8 milyar doların hareketi:
Paramedya’nın daha öncede haberleştirdiği gibi 15.Mart – 10.Mayıs arasında iki ayda Bankalardaki Mevduat USD bazında 16 milyar USD azalmıştı. Bunun 8,4 milyar USD’lık kısmı Gerçek Kişi hesaplarından çıkmasının kaygılarını ve tehlikesini paylaşmış, “bu paralar bankaların kiralık kasalarına mı, yastık altına mı, yurt dışına mı çıktı” diye sorgulamış, Bankalardan para çıkışlarının Dolarizasyondan daha büyük tehlikeli bir durum oluşturduğunu yazmıştık.
Gerçek Kişilerin parası geri döndü
Döviz satışına konulan % 1 vergi konulması; Gerçek Kişilere Döviz satımının 100 bin USD’yi geçmesi halinde bir iş günü sonra hesaplara geçmesi gibi Dolarizasyonun önlenmesi için alınan tedbirlere rağmen Döviz Mevduatta YP ağırlığının artmaya devam ettiği görüldü. Mayıs sonu itibarıyla Mevduatlarda Yabancı Para % 54,5, Türk Parası % 45,5 paya sahip.  15 Marttan bugüne çıkan 16 milyar USD’lık Mevduatın Gerçek Kişilere ait  8 milyar USD’ye yakın bir kısmı 10-31 Mayıs arası 20 günde geri döndü. “Bu paralar niçin çıktı nasıl ( ne oldu da ) geri geldi” sorusunun cevabı henüz netlik kazanmış değil. Buna rağmen Gerçek Kişilerdeki mevduatın geri dönüşü banka camiasında sevinç ile karşılandı. Ticari Kurum ve Resmi Kurumlardaki azalışların da Ticari işlemlerden kaynaklanan ödemeler nedeni ile olduğu tahmin edilip normal karşılanmakta.
Mevduat Çıkışları niçin tehlikeli
Mevduat çıkışları ile ilgili “GÜVEN” sorunundan kaynaklanan kaygılar çoğu ekonomist tarafından dillendirdi. Piyasalara güven verici adımların atılması ve güvenin tekrar sağlanması mevduatların tekrar geri dönmesi için önemli olduğunu, işin sonu Banka Krizine kadar gider uyarısını Paramedya yazarları da sık sık dile getirmişti. Adalet açılımı, İstanbul seçimlerinde tansiyonun düşmesinin çıkan paraların geri gelmesinde önemli etkisi olduğu düşünülmekte.