Bankalara kötü haber

yazar:

kategori:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Cuma gecesi Türkiye’nin kredi notunu B1 seviyesine indirmesinin ardından, dün de 18 Türk bankasının kredi notlarını aşağı yönlü revize etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Cuma gecesi Türkiye’nin kredi notunu B1 seviyesine indirmesinin ardından, dün de 18 Türk bankasının kredi notlarını aşağı yönlü revize etti. Görünümleri ise ‘negatif’ olarak sürdürdü.
Moody’s, 18 Türk bankasının yerel para cinsinden mevduat, yerel ve yabancı para cinsinden kıdemli teminatsız tahvil ve ihracçı notlarını birer kademe indirdi.
Moody’s ayrıca 18 bankadan 16’sının tek başına ayakta kalma kredi değerlendirmelerini (BCA) birer kademe düşürdü. Geri kalan 2 bankanın notları ise iki kademe aşağı çekildi. Moody’s tarafından BCA notları iki kademe düşürülen bankalar Ziraat Bankası ve Vakıfbank oldular. Notların iki kademe indirilmesine neden olarak Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın verdikleri kredilerin ortalama kredi büyümesinden daha hızlı büyümesi gösterildi.
Not indirimlerinin temel olarak Türkiye için dış kırılganlıkta ciddi bir artış yaşanmasını ve Türk bankalarının yatırımcı güveni, mevduat sahibi davranışlarında ani değişiklik riskine açık olmalarını yansıttığını belirten Moody’s, Türkiye’nin mevduat sahiplerinin dövize erişimlerine sınırlama getirmesi için daha uç politika tedbirleri uygulamasının yüksek risk olduğunu da savundu. 
Moody’s Investors Service, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine paralel olarak İzmir ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin de kredi notlarını Ba3’ten B1 seviyesine indirdi. Ancak Moody’s İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aaa.tr olan Ulusal Ölçek Notu’nu teyit etti. Her iki büyükşehir belediyesinin not görünümleri de ‘negatif’ olarak devam ettirildi.