Adidas’ın 50 yıllık logosuna şok karar

yazar:

kategori:

Avrupa Birliği (AB) Genel Mahkemesi, Adidas’ın 3 çizgili logosunun ayırt edici özellik taşımadığı gerekçesiyle ticari marka olmadığına hükmetti
Merkezi Lüksemburg’da bulunan, Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Genel Mahkeme, Almanya merkezli spor giyim ve ayakkabı firması Adidas’ın logosu hakkındaki davayı karara bağladı. Mahkeme, herhangi bir yönde uygulanan üç paralel çizgiden oluşan Adidas logosunun ayırt edici bir özellik taşımadığı gerekçesiyle ticari marka olmadığına karar verdi.
TARİHÇESİ
Adidas denince akla, markaya da adını veren firmanın kurucusu Adi (Adolf) Dassler gelir. Adi Dassler deyince de Rudolph Dassler. Rudolf da tıpkı diğer kardeşi gibi ünlü bir spor giyim markasının kurucusu aslında; Puma!
İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Almanya’da bir kasaba olan Herzogenaurach’ta iki kardeş ayakkabı yapıp satmak üzere bir atölye açarlar. Bu kardeşler ileride birbirlerine düşman olacak Adolph ve Rudolph Dassler’dir.
Aslında önceden beri pek te iyi anlaşamayan kardeşlerin arası ikinci dünya savaşının başlaması ile açılır. Her ikisi de Nazi Partisine üye olurlar. Ancak Rudolf parti ile daha içli dışlıdır ve benimsemiştir. Bir müttefik bombardmanı sırasında iki kardeş arasında başlayan atışma büyük bir küslüğe dönüşür.
Savaş sonrası Herzogenaurach kasabasını ikiye bölen nehrin iki yakasına ayrı ayrı atölye açarlar. Adolf Adidas’ın temellerini bu atölyede atar ve çalışmalarına başlar, Rudolf ise diğer yakada Puma’yı kurar. Kasabada bu bölünmeden nasibini alır, savaş sonrası işsizlikte en başarılı şirketler olmayı başaran adidas ve Puma’nın o dönemki çalışanları kasabada diğer yakaya geçmemeye çalışır ve rakip firma çalışanlarının gittiği restoran ve marketlere gitmemeye çalışırlarmış. İki kardeş dünyaya bu iki büyük markayı hediye etseler de, birbirlerine küs olarak hayata veda ettiler. Ve ilginç olan her iki markanın da genel merkezi hala Herzogenaurach kasabasında bulunmaktadır