Banka kredi takiplerinde tarihi rekor

yazar:

kategori:

Bankaların takipteki kredilerinin oranında tarihi rekor seviyesine ulaştı. Milyarlık  takipteki kredi satışına rağmen oran yüzde 4.58 arttı.
Bankaların Takip maliyetleri artıyor
Bankaların kullandırdığı kredilerde takip oranları artarak devam ediyor. BDDK Bankalara ait 2019 Haziran sonu verilerine göre toplam nakdi krediler 2.537 milyar TL’ye yükselmiş durumda. 2018 sonunda 2.393 milyar TL olan nakdi kredilerde 2019 altı ayda % 6 artış görüldü. Kredilerdeki bu artışa karşılık 2018 sonunda 93,6 milyar TL olan Kredi Takip tutarı 116,2 milyar TL’ye çıkarak 22,6 milyar TL artış göstererek tarihi rekor kırdı. Buna göre Takip oranlarında son 6 aydaki artış oranı da %19,41 oldu.
Alacak Karşılığı satmak Takip oranlarını düşüremedi
BDDK’nın Haziran sonu yayınladığı takip tutarları içinde bankaların Varlık şirketlerine sattığı Alacak Devirleri bulunmamaktadır. 2019 yılında 5 banka yaklaşık 2,4 milyar TL Alacak Satışı gerçekleştirdi. Bankaların Alacak devirlerinin ortalamasının % 4,59’da kalması “bu kredi alacakları bu kadar mı tahsilat kabiliyeti az da bu oranda satılıyor” eleştirilerine neden olmuştu. Alacak devri yapan Şekerbank’ın 202,9 milyon TL’lık  alacağını ne kadar tutarda sattığını KAP bildirimleri içinde yer vermemesi de ek eleştirilere neden olarak, “niçin saklanıyor” sorusu sorulmuştu.
Bankaların 2,4 milyar TL’lık Satılan alacakları eklendiğinde toplam takip tutarı 116,2 milyar TL’den 118,6 milyar TL’ye çıktığı takip oranlarının da % 4,67’ye çıktığı görülüyor. Bilindiği gibi Bankalar Alacak kabiliyeti düşük Takip dosyaları Varlık Şirketlerine satarak ek bir gelir elde ediyor, aynı zamanda kredi karşılık tutarlarından da kurtulmuş olduğu gibi uzun sürecek dava süreçlerinden de kurtulmuş oluyor.
Takip oranlarının artmasını ne gibi sakıncası var
Banka kredilerindeki takip oranlarının artması öncelikle bankaların aktif / pasif dengesinde hasar oluşturarak maliyetlerini artırıyor. Karlılığı düşürücü etki yaptığı için kredi maliyetlerini artırarak kredi faiz oranlarının artmasında ek baskı oluşturarak banka ve piyasanın dengesini bozucu etki yapıyor. Banka ödenecek kredi ana para ve faize göre planlar yaptığı için bu oranlardaki sapmalar banka bütçe dengesini de olumsuz etkiliyor.