Dolar nereye kadar düşecek?

yazar:

kategori:

Türk Lirası dolar karşısında güçlenmeye devam ediyor.  Dolar FED beklentisiyle 5.60’ın da altına geriledi. Piyasa 5.50 seviyesini konuşuyor. Tüm gelişmeler TL’ye yarıyor
Dolar/TL 3 haftanın en düşük seviyelerinde seyrini sürdürürken piyasalar yarın gerçekleşecek Merkez Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporunu bekliyor.
Dolar/TL dün 5 Temmuz’dan beri en düşük seviye olan 5.6025’e kadar geriledi. Bankacılar kurda önce 5 Nisan’dan beri en düşük seviye olan 5.5850’nin ardından da 5.55’in aşağıda izlenen seviyeler olduğuna dikkat çekiyorlar. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı bu yıl içinde, son 1 yılda %32 son üç yılda ise %52 seviyelerine kadar yükseldikten sonra son dönemde kayıpların bir bölümü de telafi edilmiş durumda.
Son 3 yıla bakıldığında kayıp %46’ya gerilerken 1 yılda ise bu oran %13’e gerilemiş durumda.
HALEN EN ÇOK KAYBEDEN
Son dönemde yaşanan değer kazançlarına karşın TL hala son 1 ve 3 yılda da gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer alıyor.
Türkiye ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler TL’deki değer kazancında ana belirleyiciler olarak ön plana çıkmış durumda. 
FED BELİRLEYİCİ OLACAK
Amerikan Merkez Bankası Fed’in Çarşamba günü beklenen faiz kararında yatırımcılar 25 baz puan tahmin ettikleri bu indirimin devamının gelip gelmeyeceğine yönelik ipuçlarını izleyecekler. Vadeli işlem kontratları yatırımcıların Fed’den 25 baz puan faiz indirimini fiyatlara yansıttıklarını, yarım puan faiz indirimi beklentisinin ise oldukça düşük olduğunu gösteriyor. 
TAHVİL GİRİŞLERİ TL’Yİ DE DESTEKLİYOR
Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettiriyor. En belirgin düşüş geçen hafta Cuma günü yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesindeydi. Dün ise son işlem %16.10 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son işlemde %15.41 oldu.