Ziraat’in tartışılan konut kredi oranı

yazar:

kategori:

Hazine Bakanı Albayrak’ın bir gün önce kredi faizleri düşecek açıklamasından sonra Ziraat ve Vakıfbank konut kredisi oranını 0.99’a çekti. Ekonomistler 19.75 ile toplanan paranın 12 faizle satışını tartışmaya başladılar.
Kuruluş amacı tarımı ve çiftçiyi desteklemek olan bir banka yüzde 19.75 ile topladığı mevduatı yüzde 12 ile konut kredisi olarak verebilir mi?
Ziraat Bankası’nın faiz indirim haberi gazeteler ve internet siteleri tarafından flaş haber olarak verilirken ekonomistler bankanın bu kararını tartışmaya başladı.
Tweeter üzerinde başlayan tartışmada yaklaşık 7 puanlık bir zarar tartışıldı. 
İlk tepki Ekonomist Erder Armagan Er‘den geldi:
-Enflasyon %15 TCMB faizi %19,75….Tc Ziraat Bankası hangi maliyetle %0,99 la konut kredisi verebiliyor? Birisi bana bunun açıklamasını yapsın?
İŞTE DİĞER TEPKİLER:
-Kamu bankaları kolları sıvamış; zararına 0,99 faizli kredi veriyor. Gören de vatandaş için sanacak, ama bu oran sadece sıfır ve müteahhitten olan konutlarda geçerli. Yani amaç; inşaat firmaları elindeki konut stoğunu azaltmak
Mevduat faizlerinin 2 nin üzerinde olduğu bir ülkede #ziraatbankası konut faizini nasıl 0.99 yapabilir. Müteahhidler evlerini satsın da ülke batarsa batsın. “Konut Faizi 0.99”
-Ziraat Bankası, adını İnşaat Bankası olarak değiştirsin! Çiftçi aç, desteklemeler sıkıntılı ama kredi avantajı inşaata.
Konut Kredisi faizlerini %1 in altına nasıl çekebiliyor? Asli görevi çiftçileri desteklemek olan banka %19,75’e çekilen kaynak maliyetini nasıl %12 civarına çekebiliyor? Aradaki zararı Hazine finanse ediyorsa, vatandaş olarak biz bu zarara katlanmak zorunda mıyız?