Belediyelerden yazlıkçılara atık su / katı atık şoku

yazar:

kategori:

Yaz ile birlikte özellikle yazlık olarak yılda en fazla 1-2 ay kullanılan bazen yılda 1 hafta konaklanan konut sahipleri su ödemelerinde sürprizler ile karşılaştı. 
Yaz ile birlikte özellikle yazlık olarak yılda en fazla 1-2 ay kullanılan bazen yılda 1 hafta konaklanan konut sahipleri su ödemelerinde sürprizler ile karşılaştı. Bazı belediyeler aylık, bazıları günlük üzerinden hesaplayıp, “Atık Su Parası”, “Katı Atık Parası” gibi ödemeleri tüketilen su ödemelerine yansıtması ile birlikte faturaların olması gerekenden fazla gelmeye başladı.

Ödemelerde hukuksuz ve adil olmayan ne var?
Özellikle yazlık olarak kullanılan meskenlerde yılın 10-11 ayı kapalı olduğundan ve kullanmadığınız halde “Atık Su Parası” veya “Katı Atık Parası” gibi faturaya yansıtılan ödemeleri yapma zorunda kalıyorsunuz. Daha doğrusu almadığınız veya tüketmediğiniz hizmet için ödeme yapma durumunda kalıyorsunuz. Faturalı ödeme yapan aboneler yan ödemeleri faturada görürken, kontör yükleme yöntemi ile ödeme yapan aboneler de bu ödemeleri yüklediği paranın azalması veya ödemenin hızla bitmesi sonucu anlayabiliyor. Ödeme tutarları buradan alınıyor çünkü. 100 TL su yükledim bu yaz rahatım diye düşünmeyin zira, suyunuz her an kesilebilir
Ne kadar ödeme alınıyor?
Yargıtay’ın üst sınır getirmesi ile birlikte Belediyelerin keyfi tarife uygulamaların önü kısmen kesilmiş olsa da her belediye farklı bir tarife uyguluyor. Bazı belediyeler konutlarda 0,25 krş/m3 uygularken bazı belediyeler 0,36 krş/m3 olarak uyguluyor. Aylık ortalama tüketiminize göre 6-10 TL gibi bir ödeme yapıyorsunuz demektir. İşyerleri ve otel gibi işletmelerde bu tutar binlerce lirayı bulabiliyor.
Belediye otomatik iade ediyor mu?
Kullanmadığınız veya almadığınız bu hizmetler için belediyelerin maalesef değerlendirme ve otomatik iade sistemleri mevcut değil. Yani Belediye tahsilatı yapıyor “sen takip et var ise bir hata düzeltiriz” deniyor. Binlerce abonenin ise bu uygulamalardan ve iade alınabileceğinden maalesef haberi bile yok.
Kullanmadığınız aylar için yapılan ödemenin iadesi mümkün mü?
Hemen söyleyelim, evet mümkün. Ama iş bayağı uğraştırıyor. Mahkemeye gitmenize de gerek yok.     ( Tabi tüm süreçlerden çözüm bulunamaz ise o zaten yasal hak ). Önce mantıklı olarak, “Belediyeye gider derdimi anlatırım su servisine” derseniz yanılıyorsunuz. Belediye önce “evde oturmadığınızı kanıtlayın” diyor. Su tüketimim yok kontrol edin dediğinizde çoğu belediye “su tüketiminden anlamıyoruz” diye mantıksız bir cevap veriyor. Ve hazır olun sizi “Elektrik idaresine “yönlendiriyor. “Ne alaka” diyeceksiniz ama Elektrik İdaresinden elektrik kullanım dökümü ( ekstrenizi ) alıyorsunuz. Su tüketmediğinizi anlamak için önce elektrik tüketmediğinizi ispatlıyorsunuz yani. Komik ama uygulama böyle maalesef. Belediye elektrik faturanıza bakarak belli aylarda konutunuzu kullanmadığınızı anlayabiliyor.
Sular İdaresi iadeyi nasıl yapıyor ?
Elektrik  İdaresinden aldığınız dökümü Sular İdaresine götürerek bir dilekçe ile “tarafıma çıkan katı / su atık ücretinin iade edilmesi” diye bir dilekçe veriyorsunuz. Zaten sık olduğu için sağ olsunlar hazır dilekçeyi elinize tutuşturuyorlar “doldur” diye en azından ( örneğin Çanakkale uygulama bu şekilde ). Dilekçenizde Banka IBAN numarayı da belirtince haksız yere alınan atık  parasının hesaplanıp hesabınıza geçmesini bekliyorsunuz.
Durumu fark etmeyen ve itiraz ermeyenler ne olacak?
Belediyenin bu uygulamasından haberi olmayan ( ki önemli bir kesim ) veya ödeme çok düşük diye itiraz etmeyi gerek görmeyenler ne mi yapacak ? Tabi ona da çözüm var : Ödedikleri paranın üzerine soğuk bir su içecekler.