Devir Katılım Bankacılık devri

yazar:

kategori:

Katılım Bankaları Kamu Bankalarının da faaliyete başlaması ile Bankacılık sektöründeki paylarını artırmaya devam ediyor. 2019 ilk yarısında Kuveyt Türk’ün Kar hacmi ile Ziraat Katılımın Toplam Aktiflerdeki atağı ilk yarıya damgasını vurdu.
Katılım Bankaları büyümeye devam ediyor
Katılım Bankaları Kamu Bankalarının da faaliyete başlaması ile Bankacılık sektöründeki paylarını artırmaya devam ediyor. 2019 ilk yarısında Kuveyt Türk’ün Kar hacmi ile Ziraat Katılımın Toplam Aktiflerdeki atağı ilk yarıya damgasını vurdu.
Varlıkları ( Aktif Büyüklükleri ) arttı
Katılım Bankacılığı olarak faaliyet gösteren ikisi Kamuya ait beş bankada Toplam Varlıklarını büyüttüler. Toplam Varlıklarda 86,9 milyar TL ile Kuveyt Türk açık ara önde ve 2019 ilk yarısında Varlıklarını % 17,2 büyütme başarısı gösterdi. Aktif Büyüklükte ikinci sırada 50,7 milyar TL ile Türkiye Finans yer aldı. Albaraka 43,8 milyar TL ile üçüncü sırada yer alırken, Ziraat Katılım’ın Toplam Varlıkları 38,8 milyar TL’ye; Vakıf Katılım ise 24,2 milyar TL’yi bulmuş durumda.
Ziraat Katılım atak yaptı
Toplam Varlık artış oranında Ziraat Katılım % 30 büyüyerek açık ara 2019 ilk yarısını önde kapadı. Ziraat Katlımı % 17,2 büyüme ile Kuveyt Türk; % 15,5 büyüme ile Vakıf Katılım izledi. Varlıklarını en az büyüten ise % 7,8 ile Türkiye Finans ile % 3,9 büyüme ile Albaraka son sırada yer aldı.
Kuveyt Türk Karlılıkta fark attı
Katılım Bankaları arasında 601 milyon TL Net Kar ile Kuveyt Türk rakiplerini açık ara geride bıraktı. Kuveyt Türk’ü 2019’da ciddi atak yapan Ziraat Bankası 210 milyon Net Kar ile takip ederken ayrıcalığını göstermiş oldu. Türkiye Finans 205 milyon TL Net Kar yaparken Vakıf Katılım’ın Net Karı 150 milyon TL oldu. Albaraka 50 milyon TL Kar ile ilk yarıyı kapatırken karlılıkta son sırada yer aldı.
Ziraat Katılım Karlılık artış oranında da 1. Oldu
2019 ilk yarısında en fazla Toplam Varlıklarını artıran Ziraat Katılım bu büyümenin sonucunu Net Karlılığını 2018 ilk yarısına göre % 39 artırarak aldı ve karlılığını 210 milyon TL’ye taşıyarak beklentilerin üzerine çıktı. 2019 ilk yarısında Kuveyt Türk karlılığını % 25 artırarak Net Kar artış oranında 2. sırada yer aldı, Vakıf Katılım %22’lik kar artış oranı ile yüksek bir performans gösterdi. Net Karlılığını Türkiye Finans %1 artırırken Karlılığını düşüren tek banka Albaraka oldu. Albaraka’nın 2018 ilk yarısına göre Karlılık erimesi % -75 gibi yüksek oranda oldu.