Rusya’dan Dolara Büyük Darbe

yazar:

kategori:

Uluslararası rezerv para dolara Rusya’dan önemli bir darbe geliyor. Rosneft  satışlarında referans para birimi olarak Euro’yu seçiyor. En son Saddam Hüseyin petrol satışlarında euro kabul edeceğini açıklamıştı.
İngiliz haber ajansı Reuters dün ilginç bir haber geçti. Söz konusu haber uluslararası rezerv para birimi doları tahtından sarsacak ilk önemli adım olarak nitelendirliyor
Haberde Rus devlet petrol şirketi Rosneft, ilk kez alıcılardan petrol satmak için spot ihalede avroyu varsayılan para birimi olarak kullanmasını istedi.
Rosneft ile iş yapan aracılar, Rusya’nın Uzak Doğu’daki limanlardan nafta yükleme için yapılan ihalenin Rosneft’in bir petrol ürünü ihalesinde avro talep ettiği ve ABD’nin yaptırımlarını Rusya üzerindeki olası olumsuz etkilerini telafi etme girişimlerini yansıttığını söyledi.
Rosneft’in internet sitesinde yayınlanan ihale dokümanı “Varsayılan ödeme para birimi euro olmalı” dedi. Rosneft, yıllarca sözleşmelerde varsayılan para birimi olarak ABD dolarını kullandı.
NEDEN ÖNEMLİ?
Rusya’nın bu hamlesi analistler tarafından oldukça önemli bir adım olarak yorumlanıyor.
Benzer adımı dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin yapmış ama bir süre sonra ülkedeki işlag ile birlikte asılarak idam edilmişt.
Komplo teoristleri, Irak işgalinin arkasında yatan nedeni olarak  Saddam’ın petrol ticaretinde referans para birimi olarak euro seçmesi gösterilmişti.

Reuters haberinin orjinali (ingilizce)