Kar artış zirvesinde hangi bankalar var

yazar:

kategori:

HSBC ve ING karını en çok arttıran banka oldu. Sektörde zarar açıklayan tek banka ise Şekerbank. İşte kar artış zirvesindeki bankalar:
Bankalar, 2019 ilk yarı mali verilerin açıklanması ile birlikte Karlılık durumu da netleşmeye başladı. 2019’un ilk yarısında bankalar ortalamasında  % 14.6 karlılıkları düşen bankacılık sektöründe Büyük ölçekli bankaların karlılıklarının düşmesinin sektör  karlılık ortalamasını aşağıya çektiği görüldü.

Net Karlılığını en çok artıran bankalar
Küçük ölçekli bankalar 2018 ilk yarısında göre karlılıklarını en çok artıran bankalar oldu. Katılım bankalarının tamamı karlılığını artırdı. Net Karlılığını en çok artıran banka HSBC  %82 artış yaparak ilk sırada yer aldı. ING BANK ise % 59,5 artış yapar iken Burgan Bank % 54; Ziraat Katılım % 39, Fiba Banka % 37,9 ile sıralamayı takip ederken Vakıf Katılım % 22 ve Anadolubank % 16 artış ile bu bankaları takip etti.
Varlıkları ( Aktifleri ) 100 milyon TL’yi aşan ve kar artıran tek banka kim oldu?
QNBFinansbank Toplam Varlıkları ( Aktifleri ) 100 milyar TL’yı aşan bankalar arasında Net Karını artıran banka ile ilk yarıyı başarılı bir şekilde kapadı. Banka 1,2 milyar TL Net kar % 12,9’luk artış ile başarılı bir yarıyıl geçirdi.
Kar ortalamasını hangi bankalar düşürdü
2019 ilk ayrısında Net Karlılıktaki % 14,6’lık düşmesinde büyük ölçekli özel bankaların ve Kamu Bankalarındaki Kar erimesinin katkısı büyük oldu. Özellikle Halkbank % -67,6’lık, Vakıfbank % -52, Ziraat Bankası % -28,8’lik Net Kar kaybı sektör karlılık ortalamasını aşağıya çekerken özel Bankalardan İşbank % 27,7 ve AKBANK’taki % -18,75’lik kar kayıp sektör Net Kar ortalamasını da düşürmüş oldu.
2019 ilk yarısında zarar eden tek banka
2019 ilk yarısında Net Karlılıkta zara raçıklayan tek banka Şekerbank oldu. Şekerbank yılın ilk yarısında 250 milyon TL Net Zarar açıkladı. ODEA Bank % -93,8 ile Albaraka % -74,7’lik kar düşüşü ile yılın ilk yarısında en çok kar erozyonu yaşayan bankalar olarak listenin sonlarında yer aldı.