İyi ki kamu bankaları var!

yazar:

kategori:

Onlar olmazsa inşaat sektörü düştüğü durumdan nasıl çıkar? Satılmaya konutlar nasıl satılır? %18 den mevduat toplarken %13 den kredi nasıl verilir. 
Müşterisini düşünen onlarla birlikte büyüyen “…kar etmesek olur, bu sene bendensin…”diyen bankalar var. Hatta “zarar etsek ne olur” diyen, “sen kazan biz etmesek de olur…”gelirimin bir kısmını seninle paylaşayım diyen bankalar var. Kamu yararına çalışırken, kamuda çalışanların akrabalarının çalıştığı bankalardır bunlar. 
 
İyi ki varlar onlar.
 
Bizim yazılarımızı, Hanife hanımı, Remzi beyi kimler okuyor? diye sordum editörümüze çoğunluğun İstanbul’dan oluştuğunu söyledi, bence de öyle olmalı en ağır şartlar bizim yaşadığımız şehirlerde.
 
Kamu bankalarında çalışanlar bu sütunları okumazlar, bu sorunlara uzaktır onlar. Yaşamazlar yaşananları çünkü onlar kamuda çalışanların çocuklarından oluşur.
Babaları ve dayıları vardır onların. Çok azının teyzesi önemli kişidir. Ne olsa kadınlar zor mevki bulur bizim güzel ülkemizde.
 
İnanın aynı sorunları yaşasaydı kamu bankalarında çalışanları, çözülürdü sorunlar, baskılar kalkar insanca çalışma şartları yerleşirdir. Sektör bir anda en sorunsuz, en mutlu sektör haline gelirdi. Kıyamazdı kendi çocuklarına otoriteler.
 
Onların sorunları farklıdır sen işsiz kalırken, onlar en çok terfi kaygısı, benim babam senin babanı döver, sen benim kim olduğunu biliyor musun? sorunlarıyla uğraşır. Babasının kim olduğunu öğrendiğinde zaten iş işten geçmiştir o yüzden kimse kimseye dokunmaz dokunamaz. Kimin ne olduğu belli değildir. Bir anda en küçük adam öyle bir büyür ki! Kimse ne olduğunu anlamaz büyük adama.
 
Sen benim kim olduğumu öğrenme!
 
Özel bankadayken, şube müdürümü işten atacaklardı, çok mutsuzdu, doğduğu şehrin milletvekili akrabasına gitti şimdi kamu bankasında çalışıyor. Özel bankada geçirdiği kabus günler hala aklında, artık güvenli sularda uyanıyor. Darısı, diğer çalışanların başına.
 
Ben atıldım ekmek bulmak için tam anlamıyla koşuyorum, koşturuyorum!
 
Bu sütunlarda yazılan sorunları yaşamayan emeklilik garantisi olan, çalışanlarına değer veren kamu bankaları iyi ki varlar.  Eğer arkanız sağlamsa sizi kimsenin tutamadığı kamu bankaları.
 
Onlar olmazsa inşaat sektörü düştüğü durumdan nasıl çıkar? Satılmaya konutlar nasıl satılır?  %18 den mevduat toplarken %13 den kredi nasıl verilir. Bankaların toplumsal görevleri vardır diyenler olmasa ne olurduk, iyi ki kamu bankaları var.
 
Tatil için İstanbul’un küçük ilçesine gitmiştim. O zamanlar özel bankada çalışıyordum.Yeni Müdür olmuştum.  İlk defa şube arabasıyla tatil yapma imkanım vardı. Sonra imkanlar daha da arttı ama ben atıldığımdan faydalanamadım.
Neyse küçük ilçede çalıştığım bankanın ATM olmaması sebebiyle para çekmek istedim çalıştığım banka başka banka ATM kullandığım için ben den ücret talep etmişti. 
 
Merak işte sektör de olunca merak ediyorsun, hesaplarımın olduğu kamu bankasından para çekmek istedim o bankanın da ATM küçük ilce de yoktu, ama ben den ücret almamıştı. İyi ki kamu bankaları var görev yaptığınız kurum siz de  ücret keserken kamu bankası sizden ücret talep etmemişti. Dedim ya iyi ki kamu bankaları var hayatımızda. ATM para çekerken iyi ki doğdunuz diyen kamu bankaları hayatımızı kolaylaştırıyor. Keşke dayım daha kamu, babam daha fazla kamu olsaydı hayatım daha kolay olurdu. Olsun benim hayatımda “özel” gidiyor gidebildiği kadar…