Faizle mücadele eden devletin fazi yüzde 30

yazar:

kategori:

Merkez Bankası faizleri 24’den 16.50’ye düşürmesine rağmen, devletin vatandaştan alacaklarına gecikme faizini yüzde 30 uyguladığı ortaya çıktı.
Merkez Bankası, yüzde 24 olan faiz oranını son iki toplantısında aldığı kararlarla yüzde 16.50 kadar düşürdü. Ancak Merkez Bankası’nın bu hamlesine rağmen Devlet’in amme alacaklarında uyguladığı gecikme faizini yüzde aylık yüzde 2.5 yani yıllık yüzde 30 seviyesinde tuttuğu ortaya çıktı. 
Piyasanın neredeyse durma noktasına geldiği dönemde SGK gibi bir çok kamu alacağında büyük gecikmeler olmuş ve  geçikmeler artmıştı. 
Vatandaşlar, yüzde 30 seviyesinde olan gecikme zammının da düşürülmesini istiyorlar.
AMME ALACAĞI NEDİR?
Kamu alacağı anlamına gelen “Amme Alacağı” 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:
Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur.