Banka hisseleri neden yükseldi?

yazar:

kategori:

Bankaların 46 milyar lirası battı ama borsada en çok kazandıran hisse senetleri oldu. Zararına kredi veren kamu bankaları bile tüm yatırım araçlarından daha çok kazandırdı. Kazanç rekoru Akbank’ta.
Borsa borsa olalı böyle bir kazanç görmedi. BDDK’nın bankaların 46 milyar lirasının takibe atılmasını istediği ay borsada en çok banka hisseleri yükseldi.
Borsadaki bu yükseliş iki yabancı fonun yine banka hisselerindeki alımı sayesinde oldu. Özellikle bu hafta yapılan alımlar banka hisselerinin yatırımcısına tüm yatırım araçlarından daha çok kazandırmasına neden oldu.
En çok artışı AKBANK (AKBNK(A) hisse senedinde oldu. Parasını Akbank hisse senedine yatıran yatırımcılar yüzde 19.1 gibi oldukça ciddi bir kazanç elde ettiler. Bu bankanın hisse senedi sadece cuma günü yüzde 8.25 gibi müthiş bir artış yaşadı.
KAMULAR ŞAŞIRTTI
Borsacıları en çok şaşırtan ise son iki aydır zararına konut ve taşıt kredisi veren kamu bankalarındaki yükseliş oldu. 
Cuma günü yüzde 5,34 yükselen Vakıfbank (VAKBN(A) ağustos ayında yüzde 14.8 gibi ciddi bir gelir kazandırdı.Yine bir başka kamu bankası Halkbank (HALK (A) ise en çok kazandıran kamu bankası oldu. Halk Bank hisse senedi ağustos ayında yüzde 16.5 gibi tüm yatırım araçlarından kat kat fazla kazandırdı.
İŞ BANKASI ŞAŞIRTTI
Geçen hafta 1 milyar 100 milyon liralık takipteki alacak portföyünü yüzde 2.95 karşılığında 32 milyon liraya satan  İş Bankası da yüzde 15.2 kazancı ile yatırımcısını mutlu eden banka oldu.
GARANTİ BANKASI
Garanti Bankası da yabancı alımlarıyla hisse senedi en çok artan bankalardan oldu. Bu hisse senedi sadece geçen hafta yüzde 11 artarken, ağustos ayında yüzde 16 gibi ciddi bir oranda kazandırdı.
YAPI KREDİ BANKASI
Ağustos ayında en az kazandıran banka Yapı Kredi Bankası oldu. Yüzde 5.68 oranı ile tüm yatırım araçlarından daha çok kazandırmasına rağmen diğer banka hisselerinin gerisinde kaldı.