Yaptırımlardan korkan İranlılar Türkiye’den ev alıyor

yazar:

kategori:

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını artırmasından korkan İranlılar birikimlerini güvence altına almak için, Türkiye’de emlak satın almaya ve pasaport edinmeye yöneliyorlar

Reuters’ın haberine göre, para transferi limitini aşan İranlılar, Iraklıların ardından Türkiye’de en fazla mülk alan ikinci yabancı millet oldu.
Memleketlilerinin Türkiye’de emlak satın almasına yardımcı olan eski bir elektrik dükkanı sahibi, yüzlerce İranlının yaptırımları aşabilmek için “şüpheli para transferleri” yapmak zorunda kaldıklarını ve bu para transferlerinin gerçekleşebilmesi için Türkiye’de kağıt üzerinde yüzlerce şirketin kurulduğunu anlattı.
Türkçe kadar Farsça’nın da duyulduğu, gökdelenler ve dükkanlardan oluşan bir sitede isminin açıklanmaması koşuluyla röportaj veren söz konusu kişi, para transferi karşılığında komisyon aldığı bu işi yapmaktan gurur duymadığını söyledi.
Aynı kişinin, İranıların İstanbul’da ev alabilmeleri için yaptığı para transferlerinin bazıları yasa dışı ve ülkesine dönerse para aklamaktan tutuklanması gerekiyor.
“Bunu yapmanın yasal bir yolu yok, bu yüzden para transferi yapmalarına yardımcı oluyoruz” diyor. “Aslında A bankasının bu işi yapması gerekirken ben kim oluyorum da bunu yapıyorum.”