Trump bu kez Avrupa’yı vurdu!

yazar:

kategori:

ABD Başkanı Trump, ticaret savaşını Avrupa’ya taşıyor. ABD Airbus uçaklarına ve AB’den ithal peynir ve viskilere gümrük vergisi getireceğini açıkladı
ABD, Avrupa Birliği (AB) uçak üreticilerine verilen yasadışı sübvansiyonlara ceza olarak Airbus AIR.PA uçaklarına %10, Fransız şarabı, İskoç ve İrlanda viskileri ve Avrupa’dan ithal peynirlere %25 gümrük vergisi getireceğini belirtti.
ABD ve AB, yaklaşık 15 yıldır Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nezdinde ABD’li uçak üreticisi Boeing BA.N ve Avrupalı rakibi Airbus’a verilen sübvansiyonlar nedeniyle anlaşmazlık yaşıyor. bu açıklaması WTO’nun Washington’a AB’den ithal yıllık 7.5 milyar dolar değerinde ürüne gümrük vergisi getirmesine yeşil ışık yakmasının ardından geldi. ABD ve Çin’in bir yıldan uzun süren ticaret savaşında birbirlerinden ithal yüzlerce milyar dolar değerinde ürüne gümrük vergileri getirmesini izleyecek.
ABD ticaret temsilcisinin açıkladığı listeye göre gümrük vergileri 18 Ekim’de yürürlüğe girecek. Dört Airbus konsorsiyumu ülkesi olan Fransa, İngiltere, Almanya ve İspanya’da üretilen büyük Airbus uçaklarına gümrük vergisi getirilecek. Ancak Airbus’un Alabama montaj faaliyetleri veya Boeing tarafından kullanılan AB yapımı uçak parçaları için herhangi bir gümrük vergisi uygulanmayacak.